Напишете дума/думи за търсене

СуперЛуната от България (галерия)

Снощи Луната бе по-близо до нас от всякога. Видимо е около 14% по-голяма и близо 30 на сто по-ярка. Това се случва веднъж на 411 денонощия. Според астрономите Луната няма да е толкова близо до Земята чак до 2034 година, а последното такова явление е било през 1948 година. Суперлуната ще окаже ефект и върху природата, като приливите и отливите са по-силни от обичайното, съобщава NOVA.

Сеизмолози от Нова Зеландия предположиха, че близостта на Луната до нас може да е предизвикала или поне подпомогнала поредицата разрушителни земетресения от последните дни.

Какво представлява Суперлуната? Луната има елиптична орбита, една част от орбиталната траектория – наричана перигей – е с около 48 280 километра по-близо до Земята, в сравнение с другата част от орбитата, наречена – апогей.

Пълнолуние наблюдаваме, когато Земята е между Слънцето и Луната, а Суперлуна – когато освен това подреждане, Луната се намира и в перигея на своята орбита. Така, обърнатата към нас страна на Луната се осветява от Слънцето, като в същото време тя се намира максимално близо до Земята.

Снимки: NOVA/"Моята новина"
Снимки: NOVA/"Моята новина"
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X