Напишете дума/думи за търсене

Адвокатите на госпожа Тръмп погнаха словенци, злоупотребяващи с името й

Снимка: Ройтерс

Не използвайте лицето на Мелания Тръмп върху торта, бяха предупредени словенци от родния й град Севница, съобщава списание “Политико“.

Откакто съпругът й Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, името на Мелания не спира да се бърбори из родния й град.

Словенците обаче вече са предупредени да спрат да използват името й, за да продават сладкиши и други неща с нейния образ.

Предприемачи вече предлагат буркани с мед с надпис "От домашната градина на Мелания" на туристи и чуждестранни журналисти, посещаващи града. 

Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Тази практика явно ще бъде прекъсната - Мелания е наела адвокати, които да следят хората да не използват името и образа й за търговски цели, без нейното съгласие.

Адвокатите от Pirc Musar & Partnerji излязоха с изявление, че е налице нарушение на словенския закон за авторското право. "Това е цинична финансова експлоатация и нарушаване на човешките права," споделя Наташа Мусар, директор на кантората, пред списание Политико. 

Все още не са задействани дела, но фирмата наблюдава ситуацията отблизо.

"Решихме първо да предупредим обществеността и сега разчитаме на тяхната предпазливост и да прекратят тази практика", допълват от кантората.

Бруно Видмар, собственик на пицария в Севница, обаче казва, че не е притеснен от правни разправии. Печалбите му са се повишили с 20% след изборите за президент на САЩ, казва той - благодарение отчасти на новия десерт в менюто, наречен "Мелания" - мус с ягоди и маскарпоне.

Тъй като ние бяхме първите, които се осмелихме да реализираме тази идея, много журналисти дойдоха в ресторанта след обявяването й в социалните мрежи Facebook и Twitter", заявява Видмар.

Той се е консултирал с адвоката си преди да кръсти десерта и е уверен, че няма да има проблем след като не използва образа на г-жа Тръмп.

Нуса Видмар, далечна роднина на Бруно, също отдава почит на Мелания. Тя притежава сладкарница, в която продава торта "Мелания" - бял шоколадов мус с ядки и ядливо злато. 

Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

"Ние искахме да създадем нещо толкова красиво, колкото нея", твърди сладкарката. "Искахме да почетем Мелания и да отпразнуваме успеха й... Най-добрия начин да отбележа случая е, като направя торта". 

Нуса отхвърля твърденията, че тортата е опит за привличане на чуждестранни посетители и реализиране на печалба. Тя казва, че тортата не е привлякла повече хора в магазина и се закани да я премахне от менюто, ако "Мелания го сметне за обидно." 

Превод и редакция: Мария Узунова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X