Напишете дума/думи за търсене

Александрина Пендачанска: С Найо все още успяваме да се изненадаме

„Голям бич за съвремието ни е, че хората се страхуват да бъдат себе си. Страхът е пагубен. Не говоря за самозащитния, а този който убива чувствата”
„Голям бич за съвремието ни е, че хората се страхуват да бъдат себе си. Страхът е пагубен. Не говоря за самозащитния, а този който убива чувствата”
Коя книга последно ви завладя?

„Среднощни деца” на Салман Рушди. Когато авторът е гениален, успява да създаде свят, който те потапя и увлича далеч от реалността. И ти заживяваш в него. Това е основното качество на големия писател.

Романът ви The Capo („Зaпочни отначало”), който написахте, беше приет много добре. Как бихте го описала?

Той е разказ за хора, които са достигнали до етап от живота си, в който трябва да се научат да вървят напред, без да се страхуват от чувствата си и без да се страхуват от всичките болки, скърби и радости, които той носи. Да се научат да обичат.

Вие изпитвала ли сте страх от това да обичате?

Никога не съм разбирала този страх, но го срещам често и в много хора. Никога не съм се страхувала и никога не съм тръгвала към която и да е връзка, независимо дали е любов или професионална, с чувството на страх. Голям бич за съвремието ни е, че хората се страхуват да бъдат себе си. Страхът е много пагубен. Не говоря за самозащитния, а този който убива чувствата. Той е унищожителен, опасен и пагубен за щастието на човек.

Пишете ли нов роман?

Сега пиша отново. Не знам дали ще е роман. Написала съм само няколко страници.

Всички хора се интересуват от формулата за успешен брак. Звучи забавно тя да е само едно изречение, но все пак каква е вашата?

Когато сме заедно с Найо, се смеем много. Споделяме миговете, чувстваме се щастливи, че се виждаме. Смятам, че и най-големите трагедии и нещастия в живота могат да бъдат разказани с чувство за хумор. Няма нужда да се възприемаме толкова сериозно.

Къде се чувствате у дома си?

Моят дом е София независимо къде живея. Там съм си истински вкъщи, въпреки че от доста години живея в Париж, където и децата ни ходят на училище.

Какъв е Париж за вас?

Харесва ми, че градът е голям и космополитен, но в същото време това го прави тежък и труден за живеене. Харесва ми да се разхождам по улиците на Париж, да седна в някое кафене и да се загледам в хората. А там има дошли от всякакви места по света. Не ме интересува облеклото им, а как говорят, какви изражения имат лицата им.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X