Напишете дума/думи за търсене

Джинджифил срещу болка и възпаления

От древността джинджифилът се ползва като лекарство, афродизиак и ценна подправка. В Европа лечебният корен е донесен през 13-и век от Марко Поло и до днес интересът към него расте.

Най-големият производител на джинджифил е Индия, а като най-ароматен се определя коренът от Ямайка. Активните компоненти, извлечени от ароматния корен, наречени гингероли, определят неповторимия му вкус и разнообразните фармакологични въздействия. Освен това в проучвания е установено, че тези съставки ограничават растежа на ракови клетки.

Още целебни свойства

Като мощен антиоксидант потиска възпалението в организма, забавя стареенето на клетките и облекчава болката.

Има доказан антибактериален и противовирусен ефект, понижава температурата, облекчава мускулните и ставните болки, успокоява кашлицата.

Препоръчва се при гадене и повръщане при ранна бременност, болни на химиотерапия и при стомашни проблеми.

Потиска увеличената стомашна секреция при язвена болест и облекчава болката.

Гингеролите потискат брадикинина, субстанция с основна роля при възникване на болковия синдром. При болезнена менструация приемът му стопира успешно болката.

При пътуване със самолет е добре чувствителните хора половин час преди полета да изпият чаша чай от равни части джинджифил, салвия, маточина и мента.

полезно

Клиничната практика е установила, че джинджифилът и изолираните от корените му екстракти са нетоксични и могат да се приемат продължително време.

Изключителният парлив вкус и аромат на лимон на пресния корен джинджифил се използват при приготвяне на джинджифилови хляб, бира, сладки и бонбони. В големите европейски градове в миналото е имало улици, известни като “джинджър-стрийт”, на които са се предлагали различни храни с джинджифил. Като подправка джинджифилът е прекрасен за овкусяване на ястия от месо, риба, зеленчуци, приготвяне на десерти и бонбони. Когато се купува, трябва да се изберат корени, твърди на пипане. Съхранява се в хладилник, завит във фолио за около три седмици, а изсушен - в затворен буркан на сухо, хладно и тъмно място издържа продължително време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X