Напишете дума/думи за търсене

Минералотерапията - народната медицина в действие

Халит

Халитът, така нареченият солен камък, е минералът, който най-добре допълва действието на натриевия хлорид. В много домове го срещаме като лампа, сложена до леглото - загрят, той пречиства въздуха и ни пази от вредните излъчвания на компютъра. Халитът действа на организма подсилващо и разведрява при меланхолия. Той стимулира обмяната на веществата и уравновесява всички функции на организма.

Содалит

Той е прекрасен на външен вид, син с бели нишки. Срещат се и розово-червени, сиви или зеленикави камъни. Содалитът съдържа хлор и калий. Както солта, така и камъкът помагат при възпаления на гърлото, на устната кухина, а също и при пресипване. Минералът регулира отделителната функция на бъбреците и подпомага обмена на вещества през клетъчната мембрана. Содалитът ни дава психически сили и подпомага опознаването на собствените чувства.

Серпентин

Серпентинът е изграден от богати на магнезий силикати и е известен като лечебен минерал още от Средновековието. Среща се в много разцветки. Успокоява агресивността, действа спазмоотпускащо на вътрешните органи, намалява стреса. Серпентинът мотивира желанието за грижа към ближните, например към братя и сестри.

Планински кристал

Няма минерал, който да съответства така добре на силициевия диоксид като планинския кристал. Той се състои почти изцяло от силициева киселина. Планинският кристал подсилва връзките, сухожилията, ставите и кожата, облекчава менструалните болки и стимулира образуването на мускули. Планинският кристал засилва самочувствието и себепознанието, дарява на носителя си душевна сила.

Хелиотроп

Хелиотропите са зеленикаво-сини лъскави камъни с червени жилки. Хелиотропът е една от разновидностите на халцедона. Той отлично подкрепя действието на натриевия фосфат. Стимулира храносмилането и предотвратява прекалената киселинност, като съдейства за неутрализацията на киселините. Той подсилва имунната система и действа пречистващо на организма. Хелиотропът ни помага да превърнем агресивността в душевно спокойствие.

Кехлибар

Кехлибарът и съдържащият се в него калиев сулфат помагат при лечението на хронични кожни болести, чернодробни оплаквания и проблеми с жлъчката, при чувствителна лигавица и болки в ставите. Кехлибарът не е истински камък, а вкаменена смола, но въпреки това се числи към лечебните минерали. Още древните германи го носели, и то не само като украшение и талисман. Кехлибарът ни дарява чувство на щастие, безгрижие и миролюбие.

Селенит

По състав и свойства лечебният минерал селенит най-добре съответства на калциевия сулфат. Той представлява почти чист калциев сулфат. Цветът му се прелива от безцветно, през бяло, зеленикаво, червеникаво, към зеленикаво, кафяво и сиво. Години наред селенитът се е използвал вместо стъкло за икони на Дева Мария. Селенитът обаче определено е повече от това. Той стимулира отделителната система, намалява гаденето и болките, подсилва тъканта (например при разтегнати сухожилия, нестабилни стави) и най-вече костите. Успокоява при раздразнителност и хиперактивност, повишава самодисциплината.

ако не знаете

Значителни исторически материали за употребата и за класификацията на лечебните камъни според болест-та оставя лечителката-монахиня Хилдегард фон Бинген (1098-1179). Тя съветва избрания камък да се напече на слънце и топъл да се положи върху болното място. Най-разпространеното приложение на лечебните камъни е носенето им като амулет. Камъкът се закрепва на верижка или кожена връв и се окачва на врата така, че да допира кожата. За да подейства благоприятно при болки или възпаления, той се поставя директно върху възпаленото място. Лековитите камъни трябва да се почистват редовно, защото поемат онова, което болният организъм е изхвърлил. За целта се държат няколко минути под течаща студена вода, след което се слагат за няколко часа на слънце или в кристална сол, за да се заредят отново с енергия.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X