Напишете дума/думи за търсене

Лесни тактики против лятно прегряване

1. Не се разголвайте! Вашият инстинкт може да подсказва да откриете възможно най-голяма част от тялото си, но всъщност е по-добре да се носят дълги, свободни дрехи от естествени влакна като памук и лен. Принципът е стар, колкото и самото време. От една страна, при движението ни широките дрехи създават бриз около тялото. От друга, не позволяват на потта веднага да се изпари от кожата и така удължават процеса на охлаждане. Синтетичните тъкани имат много по-плътна структура и създават нещо като запарващ скафандър, в който горещината става непоносима.

2. Избягвайте тъмните тоалети. Леките светли материи отразяват слънчевите лъчи повече от черните, кафявите, сините, които поглъщат толкова топлина, колкото могат да поберат на молекулярно ниво. Бяло, бежово и светли пастелни цветове са най-добрите нюанси за лятото.

3. Сложете за през нощта дрехите в плик във фризера - с тях ще започнете деня в прохлада, макар и за половин час. Ако имате бебе - то също ще се зарадва на охладен памперс според популярен сред австралийките съвет.

4. Със защита отгоре - ако избегнете "кипване" на главата, щадите и цялото тяло

Винаги носете светла шапка с голяма периферия, когато излизате на слънце.

5. Колкото повече тялото се загрява, толкова повече пот отделя, затова е много важно "разходът" на вода да се компенсира с поне същия внос на течности. Те ще ви помогнат охлаждането да продължи и едновременно с това организмът да поддържа жизнените си функции. Избягвайте алкохола, защото той силно дехидратира тялото. Такъв ефект имат и напитки с кофеин като кафе и кока-кола. Заменете ги с чай от мента, лайка, листа на глухарче. Пийте вода - поне по 30 мл на килограм тегло за деня.

6. Овлажнявайте кожата си, мийте се често и не се бършете - при изпарението на водата ще се чувствате по-прохладно. Ако не ви се вярва, спомнете си как косъмчетата ви настръхват от "студ" не в морето, а когато вече сте излезли на плажа и съхнете.

7. Течаща студена вода или кубчета лед върху китките ще свали с няколко градуса топлината не само от мястото (непременно ледът да е в кърпа - не се слага директно на кожата, за да не получите изгаряне!), но ще освежи и преминаващата през вените кръв. Много охлаждаща смес ще получите, ако комбинирате в здрав полиетиленов плик алкохол и вода 1:1 и добре завързан, го сложите във фризера. Няма да замръзне, но ще е много, много, много студена - нещо като лигав лед. При нужда пликът може да се поставя за кратко (Не забравяйте, през кърпа! Иначе рискувате изгаряне!) над вените - охлажда невероятно. (Колкото повече вода добавяте към сместа, толкова по-кашава става тя. Така е, защото водата замръзва, докато алкохолът остава течност и ледените кристали са тези, които придават специфичната консистенция.)

8. Прималява ви от жегата в стаята? Ако имате 15 минути за отдих, прекарайте ги седнали на пода. Горещият въздух се издига, така че, ако трябва да се охладите бързо, може дори да легнете долу. В случай че през нощта горещината ви пречи да спите, сложете матрака направо на пода. А ако можете да спите на твърдо, използвайте за дюшек бамбуковата рогозка за плаж - тя държи още по-прохладно, защото позволява на въздуха да циркулира. По подобен начин ще се представи и "седалка" на колата от дървени топчета. Не се колебайте дали да я използвате.

9. За намаляване на стреса от екстремните условия дишайте дълбоко - по невробиологичен път помага да не се загряваме допълнително. Има и охлаждаща йога техника, при която бавно се вдишва през устата и се издишва през носа.

10. Импулсивно ръкомахаме пред лицето си, когато ни е топло. Не си "вейте" с ръце-след миг освежаване ще ви загрее отвътре от вложената енергия. За импровизирано ветрило използвайте твърд лист хартия или нещо друго гъвкаво с голяма площ, за да създадете вентилация, без да правите големи усилия.

11. Друг трик е да сложите пред вас ледени кубчета. Срещата на топлия дъх и студения въздух ще поражда свеж полъх.

12. Дръжте през деня прозорците затворени и със спуснати завеси и щори, за да не пускате слънцето да топли помещенията.

След залез създайте аеродинамичен тунел. Циркулацията на въздуха е толкова важна, колкото и охлаждането му. Ако кварталът е спокоен, нощем отваряйте прозорците и вратите, за да става течение.

13. И обикновен  вентилатор може да имитира климатик, но е по-евтино.

Наредете бутилки със студена вода или съдове с лед и насочете включения вентилатор към тях да ги обдухва. Подобен ефект ще има и да прострете влажна кърпа на пътя на въздушната струя.

14. В горещините яжте начесто, но по малко.

Колкото по-щедра е порцията, толкова повече метаболитна топлина създава тялото при разграждането и до енергия.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X