Напишете дума/думи за търсене

Лесни начини за изграждане на авторитет пред децата

Да има уважението на децата си, е желание на всеки родител. Някои смятат, че ще го постигнат със строгост, други - с позволяване на всичко. Кога и как се заражда това важно чувство, обяснява Стела Даскалова, семеен консултант и автор на книгите „Всичко започва от детството” и „Какво се случва с любовта”.

Щастливите родители имат по-спокойни деца

„Уважението, което детето изпитва към родителите, се определя от техните личностни характеристики, от вътрешната им сила. Важни са и думите, и езикът на тялото, и действията на родителите – всичко това определя цялостния образ на възрастния пред детето. Силната позитивна енергия е ключова за родителския авторитет“, обяснява Стела Даскалова. Тя е убедена, че студената строгост отнема детската усмивка, радостта от живота и очарованието в отношенията между родители и деца. Създава дистанция.

„Моето впечатление е, че много родители са ненужно строги за незначителни неща. Може да бъдем силни и твърди в определени ситуации, но усмихнати, излъчващи спокойствие и топлота. Колкото сме по-напреднали в личностното си развитие, толкова по-лесно ще ни е да респектираме децата си със спокойното си и уверено вътрешно излъчване“, обяснява семейният консултант.

Повишеният тон и крясъците издават слабост, неспособност да овладеем ситуацията по по-интелигентен начин. Разбира се, на всеки може да му се случи да повиши тон, но е важно да запазим добрата енергия.

Наказанията създават робска психика у децата

Ако искаме да възпитаваме победители, трябва да забравим за боя, наказанията и дори за забраните. Всичко може да бъде обяснено. Целта ни би трябвало да е да убеждаваме децата защо дадено поведение е неприемливо, за да развият самоконтрол и самоуважение. В дългосрочен план тези личностни качества ще бъдат много важни за тях, за тяхното щастие и успехи. Всяко унижение тласка детето към поведенческия модел на жертвата. Паричните поощрения може да служат понякога за мотивация, но би било добре да не са единствената мотивация. „Децата имат много повече нужда от нашето одобрение и високо оценяване, отколкото от парите. Лишаването от джобни пари като едно доста популярно наказание също е унижение“, казва Даскалова.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X