Напишете дума/думи за търсене

Mеню за жени 30+

Според диетолозите след 30-годишна възраст в женското тяло започва забавяне на обмяната на веществата, което налага корекции в режима на хранене. Менюто трябва да е пълноценно, но умерено.

Понижаването на скоростта на метаболизма се дължи на промени в хормоналното ниво. Това е причината много жени да трупат килограми, без да променят начина си на хранене, установен преди да навършат 30. В опита си да свалят килограмите, някои се подлагат на сурови диети, което обаче още повече забавя обмяната на веществата. Затова е необходимо да преразгледате менюто си по посока на балансираност, както и да включите редовните физически упражнения в начина си на живот.

Лекарите съветват, доколкото е възможно, да се откажете от мазните продукти от животински произход (с изключение на мазната морска риба, в която се съдържат полезните омега-3 мастни киселини), от простите въглехидрати (захар, сладкиши, сладки напитки), от продуктите с консерванти, „подобрители” на вкуса, ароматизатори. Следете за достатъчно количество на пресните плодове и зеленчуци в менюто си. Наблягайте на пълноценните протеини – най-подходящи са рибата, бобовите храни, изварата, зърнените продукти. Не бива да се ограничавате прекалено в приема на храна. Обръщайте внимание на продуктите с витамини от групата В, витамин Д, магнезий, калций. Ще поддържате красивия вид на кожата, като пиете достатъчно вода – не по-малко от 30 мл на 1 кг телесно тегло. Имайте предвид, че простите въглехидрати (захар, сладкиши) разрушават колагена и излишъкът от тях може да доведе до проблеми с кожата. Ако имате акне, откажете се от млечните продукти.

Витаминозен „дюнер”

4 порции/25 мин

необходими продукти:

4 арабски питки

40 г рукола

100 г домати

20 г червен лук

100 г краставици

1 чушка

200 г тиквички

150 г сладък картоф (батат)

сусам

зехтин

100 г зелена салата

100 г домашна майонеза

100 г песто

начин на приготвяне:

1 Запечете на грил нарязаните на кръгчета чушка, тиквички и батата (на сламки). Нарежете на кубчета доматите, краставиците и лука.

2 Загрейте арабските питки. Намажете ги с песто. Разпределете руколата и накъсаната зелена салата, доматите, краставиците, лука и запечените зеленчуци. Добавете майонезата. Завийте и запечете от двете страни на грил.

3 Поръсете със зехтин и сусам и поднесете с микс от зелени салати.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X