Напишете дума/думи за търсене

Правила за отслабване след 30

Формите на тялото ни зависят не само от гените, физическата активност и начина ни на хранене, но и от възрастта. Ако между 20- и 30-годишна възраст метаболизмът услужливо ни помага да сме в добра форма, след 30 трябва да сме наясно с някои основни принципи в храненето. Затова преди да се обвинявате, че не може да отслабнете, вижте дали спазвате правилата, които диетолозите предписват за различните възрасти.

След 30

Специалистите обръщат внимание на факта, че именно в периода между 30 и 40 повечето съвременни жени раждат първото си дете. Затова е особено важно да обърнат внимание на режима си на хранене по време на бременността. Основно правило е да не увеличавате драстично приема на калории през бременността. Ще получите допълнителна енергия от нетлъстото месо, плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни.

Още едно главно правило след 30 е да следите количествата йод в храната – тъй като наднормените килограми може да са следствие от проблеми с щитовидната жлеза. Ако имате дефицит на йод, консумирайте риба, скариди, миди, раци, чесън, спанак, патладжан, цвекло, домати, плодове.

На тази възраст не бива да злоупотребявате с млякото. След 22–25 години пийте по-малко прясно мляко – след тази възраст организмът преработва по-трудно лактозата. В резултат на това може да се развие затлъстяване, диабет, възпаления. Предпочитайте киселомлечните продукти пред прясното мляко.

След 40

Анализирайте менюто си от гледна точка на постъпващата и изразходваната енергия. Ако спортувате редовно, след 40 съкратете калориите в менюто си с 10%. За дамите, които не водят особено активен начин на живот, тази цифра възлиза на 13%.

Пийте витамини

С напредване на възрастта нуждата от витамини и минерали се увеличава. Това е свързано с хормонални промени (променя се чувствителността на клетките към определени елементи). Комплексите с витамини и микроелементи ще ви заредят с енергия и няма да имате нужда от „прегрешения” със сладкиши и други вредни храни. Избягвайте витаминните комплекси с желязо и мед – те се явяват силни окислители и може да предизвикат подуване и напълняване.

Яжте по-малко месо

След 40 намалете червеното месо в менюто си, за да избегнете както напълняване, така и здравословни проблеми. Ако не може да се откажете напълно, консумирайте го не по-често от 2-3 пъти седмично. Намалете максимално захарта – в големи количества тя провокира развитие на възпалителни процеси, което води до натрупване на килограми. Консумирайте продукти, стимулиращи метаболизма: пуешко и телешко месо, плодове и зеленчуци (богати на фибри), джинджифил. Хранете се 5 пъти на ден на малки порции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X