Напишете дума/думи за търсене

Афродизиаци за всеки джоб

Терминът афродизиак произхожда от името на древногръцката богиня на любовта Афродита. В миналото за храни, повишаващи либидото, са се смятали продуктите, които по някакъв начин са свързани с размножаването - семена, яйца, луковици, или пък тези, на които е приписвана митична сила - салвия, анасон, босилек, шамфъстък, месо от гекон и охлюви.

Днес също има храни, които повишават мъжката потентност и женското желание и те съвсем не е задължително да са екзотични, тайнствени и скъпи. Механизмът на действие на продуктите афродизиаци се дължи на съдържанието на определени вещества, които разширяват съдовете, подобряват настроението, стимулират синтеза на определени хормони. Разбира се, ако искате да се поглезите за празника на влюбените със стриди, аспержи и смокини, спокойно можете да го направите. Но тук ще ви предложим афродизиаци, които можете да купите от най-обикновени магазини.

Чесън

Много влюбени панически избягват ястията с чесън, заради острата миризма. Но си заслужава да превъзмогнете неприязънта в името на незабравима нощ с партньора си. Това, което прави чесъна изключително полезен за либидото, е наличието на аминокиселината аргинин, която влияе върху производството на азотен оксид. Попаднало в човешкото тяло, това вещество предизвиква разширяване на съдовете и засилено кръвообращение. Благодарение на това, чесънът може напълно достойно да се използва като лек за мъжка потентност. Ако не можете да свикнете с аромата, разрежете скилидката на две и махнете сърцевината.

Банани

Бананите са богати на калий, магнезий, калций, витамини и групата В и - главното - на бромелайн. Това е ензим, който въздейства позитивно на мъжкото либидо и засилва сексуалното желание.

Шоколад

Шоколадът само по себе си е изкушение - особено, ако сме на диета. Консумацията му предизвиква освобождаване на ендорфини - същото се случва и по време на секс.

Мед

Медът съдържа много кризин - биофлавоноид, оказващ положително въздействие на синтеза на тестостерон. Благодарение на този хормон се повишава сексуалното желание както при мъжете, така и при жените. Но за да запазите полезните свойства на меда, не бива да го нагрявате над 30 градуса.

Лют червен пипер

Лютите чушки предизвикват отделяне на ендорфини, които в съчетание с учестено сърцебиене, създават усещане за възбуда. Добре е обаче да не прекалявате с лютото, за да не постигнете обратен ефект. Ако страдате от панкреатит или язва, се въздържайте от подобни експерименти.

Нар

Въпреки че не е най-удобният плод за ядене, нарът е изключително богат на антиоксиданти, които ускоряват движението на кръвта, което пък на свой ред засилва чувствителността на половите органи.

Целина

Този зеленчук съдържа фитоандрогени - растителен аналог на мъжките полови хормони, който повишава сексуалното желание при жените.

За да не попадате в капана на лъжливите афродизиаци, е необходимо да имате предвид, че реално действащите афродизиаци се делят на две групи: мигновени и постоянни. Към мигновените се отнасят храните, които дават моментално енергия в кръвта - захар, мазни и протеинови продукти. Те обаче имат съществен недостатък - ако ги ползвате често, можете да си нанесете здравословни вреди. Затова в дългосрочна перспектива и за поддържане на либидото в добро състояние, е по-добре да консумираме постоянни афродизиаци. Това са храните с високо съдържание на витамини, антиоксиданти, флавоноиди.

Портокали, ягоди, киви

Либидото при жените пряко зависи от консумацията на плодове, богати на витамин С. Те укрепват съдовете и сърцето, които отговарят за скоростта на възбудата.

Бадеми, сусам

В тях има цинк, селен, витамини Е и В6 - елементи, които укрепват съдовете, спомагат за синтез на полови хормони и отговарят за сексуалното влечение като цяло.

Авокадо, моркови, домати, сладък картоф

Тези зеленчуци са богати на калий и каротен, поради което действат като превенция срещу високото кръвно налягане - една от главните причини за полова дисфункция и липса на сексуално желание.

За още практични съвети и полезва информация търсете списание "Рецепти за здраве".

В новия ни брой ще намерите кулинарни предложения, с които ще задоволите и най-взискателното небце. Ще научите повече за рационалната кухня и как да спрете да изхвърляте храна. Ще разберете дали алкохолът и отслабването са приятели или врагове. Тук са и шест идеи за пълнени гъби, с които да впечатлите.
Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите ястия с черен дроб по света.
Ще ви предложим рецепти за нисковъглехидратни сосове.
Ще ви срещнем и с черния кимион – панацеята сред подправките, а наш специален гост е Илиана от „Изкушения от кухнята на Илиана Балканска“, която споделя кулинарните си съкровища, част от които са подходящи да приготвяте заедно с децата си. От Ради Бичева, създател на блога „Подправено с любов“, ще научим кой е петият вкус.
В броя ще откриете кои са тънкостите при приготвяне на Нейно величество пицата, както и какви са тънкостите на италианската кухня. Тук е и примерно седмично меню, което ни съветва как да се храним след 40, за да изглеждаме на 30. Ще ви срещнем и със съкровището от аромати – арабската кухня.
От гуру Йоги Тан ще разберете защо трябва да ходите повече по родопската земя. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X