Напишете дума/думи за търсене

За какво е полезно смутито (+рецепти)

През последните години всички станахме наясно с високата полезност на смутито. Вече и в българските домове се приготвя по-често смути, отколкото фреш, не защото прясно изцедените плодове не са полезни, а защото техният „братовчед“ смутито е доста по-хранителен и практичен. С чаша смути, приготвена за по-малко от минута, може да закусим и да заситим успешно глада за няколко часа. То е супер начало за деня на деца и ученици и помощник на все по-заетите работещи родители. Смутито е отличен избор за спортуващи хора, както и за такива, които искат да отслабнат. Нужно е, разбира се, да знаем как да си направим перфектната напитка, за да отговаря не само на нашия вкус, но и на здравословните ни нужди.

Тези от вас, които искат да отслабнат с помощта на смутито, е добре да го правят с повече зеленчуци отколкото плодове. Смесването на няколко плода създава напитка с висок гликемичен индекс, а това причинява както затлъстяване, така и проблеми със сърцето и с кръвната захар. Ето още няколко съвета от нашите специалисти за перфектно, здравословно смути:

Оптимална комбинация за смути се получава от зеленчуци и плодове, като е добре зеленчуците да преобладават в комбинация 70 към 30 или 80 към 20.

Течността, в която ще разбиете твърдите съставки, може да бъде мляко, вода, сок, чай.

За максимална здравословност вместо краве мляко използвайте ядково.

-----

Лесно може да си направите ядково мляко. Накиснете 6-7 ядки по избор в чаена чаша вода и оставете една нощ да покиснат. Изцедете ядките от водата и налейте нова, свежа вода. Пасирайте. Може да минете полученото мляко през тензух, а в смути може да го консумирате и без допълнително прецеждане.

Към плодовете, зеленчуците и течността добавете протеин и мазнина: различни семена като чия, сусам, слънчоглед и ленено семе, авокадо, зехтин екстра върджин, кокосово или бадемово масло, протеин на прах, какаови зърна, тахан и т.н.

Добавяйте всички съставки максимално цели.

За подслаждане на смутито избягвайте да добавяте захар – малко мед е по-здравословният вариант, но ако целите вталяване, заменете със стевия. Други варианти за подслаждане са фурми, сироп от агаве, както и кленов сироп.

Подходящо е да използвате както пресни, така и замразени плодове и зеленчуци.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X