Напишете дума/думи за търсене

Кои цветя се садят през есента

За растенията, които цъфтят през пролетта

Луковичните, които цъфтят през ранна пролет, се засаждат, започвайки от първата десетдневка на септември до втората половина на октомври. Периодът на пролетното засаждане на луковичните може да варира в зависимост от особеностите на текущия сезон и климата на района, но не по-късно от замръзването на почвата. Но твърде ранното засаждане може да стане причина за прорастване на луковиците, което може да се отрази губително на растенията при настъпването на първите студове.

Пролетта е преди всичко парад на луковичните и ранноцъфтящите, които създават облика на пролетната градина. За открити слънчеви участъци са много подходящи зюмбюлите, минзухарите, нарцисите, мускари (кукувиче гнездо), хионодокс, синчец. През есента смело може да са разсаждат теменужките и анемонето.

Ярко украшение на пролетната градина са ирисите, името на които в превод от древногръцки означава дъга. Разнообразните багри на тези цветя радват очите на любителите.

Коренищата на ирисите може да се разделят още през първите дни на септември. В същото време може да се делят и коренищата на разрасналите се божури, като преди засаждане ги посипем с пепел или дървени въглища. Пролетноцъфтящите флоксове през есента се размножават лесно както чрез разделяне на коренището, така и чрез засяване на семена на открито. Непосредствено в почвата на открито може да засеем семената на настурцията и мака.

Летни многогодишни за есенно засаждане

1-2 седмици преди настъпването на устойчивите студове може да пристъпим към засаждането на многогодишните растения, които ще разцъфнат през лятото на следващата година.

Това време е оптимално за разсаждането на лилиите и лилиумите. Луковиците на лилиите се пресаждат през 2-3 години, а лилиумите могат да растат на едно място до 5 години.

През втората половина на септември се пристъпва към разделянето и пресаждането на делфиниума, флокса, рудбекията, невена, синчеца, карамфила.

Независимо на кое растение е паднал изборът, почвата за неговото засаждане е желателно да се подготви предварително - прекопава се, наторява се, внасят се микроелементи и при необходимост препарати.

Дълбочината на засаждането зависи от вида на растението и механичния състав на почвата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X