Напишете дума/думи за търсене

Растения, опасни за децата

Допреди няколко години играта в градината бе най-приятното забавление не само за най-малките деца, но и за по-големите батковци и каки. Вече, с всички съвременни технологии и начин на живот, това не е така. А е важно е да учим децата от ранна възраст, че природата е сред най-важните неща, както и да ги научим да я пазят и обичат.

Малките късат, мачкат и лапат листенца

Не случайно в страните от Западна Европа децата от най-ранна възраст се учат да познават и да се грижат за растенията, особено тези, които се отглеждат за храна. От няколко години подобна инициатива има и у нас, но все още не е масова. Затова е добре родителите отрано да свикват децата с природата и с положителните емоции, които тя носи. Не бива да се забравя , че понякога е възможно да има и неприятни моменти. Добре е възрастните да са наясно с възможните проблеми, както и как да подхождат, за да предпазят малчуганите от тях.

Пускайки малкото детенце да щъка из градината, то попада в нов свят, който е особено интересен. За да опознае всичко това, малчуганът къса, мачка, дори лапа листенца и цветчета. При много от растенията това не е проблем. Има и такива обаче, които не са безобидни, а някои са дори страшно опасни. Много често те са с ярки цветове, с лъскави листа, с примамливи плодчета. Затова за да намалят рисковете от евентуални опасности, родителите не само трябва да познават растенията, но и да знаят как да реагират, ако възникне проблем и малкият любопитко е успял да пъхне в устата си опасно растение.

Внимание - красиви неприятели

При наблюдаване на признаци, посочени по-долу, незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.

- БЕЛАДОНА. Известна е и като лудо биле, старо биле и отровно биле. Всички части на беладоната са изключително отровни.

Симптоми при натравяне: веднага след изяждането на 2 до 4 плодчета, зениците на очите се разширяват, появява се усещане за сухота в устата, сърцебиене и халюцинации, освен това кожата се зачервява, а тялото се усеща прегряло.

- ЖЪЛТА АКАЦИЯ. Красивите цветове и приятния аромат на жълта акация я правят желано дърво за всеки двор. Малцина обаче знаят, че семената й, които приличат на бобчета, са отровни. Така че ако имате от това растение в градината, имайте едно наум.

Симптоми при натравяне: след поглъщане на семената се появява усещане за парене в устата, гадене, повръщане, като може да се стигне до застрашаващ

живота колапс, придружен със задух и спиране на дишането.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X