Напишете дума/думи за търсене

Доника Ризова: Понякога имам нужда да бъда носена на ръце, друг път първа влизам в битка

Доника Ризова е познато лице от екрана, което ще срещаме все по-често и свързваме с най-хубавото утро в седмицата - съботното. Защото Доника стана водещ на новото съботно-неделното предаване "Фамилно" по Bulgaria ON AIR. Всеки уикенд от 10,30 часа водещата представя идеи, семейни истории и прагматични съвети за цялото семейство.

Доника Ризова е част от Bulgaria ON AIR от самото начало на телевизията. Тя има опит също в радио и в печатни издания и е носителка на редица награди, сред които "Златното перо" на СБЖ и "Свети Влас" за ТВ журналистика. През 2016 година бе номинирана и в конкурса "Жена на годината".

Доника, вече всяка събота и неделя зрителите на Bulgaria ON AIR се будят с теб. С какво твоето предаване е по-различно от всички останали сутрешни блокове по същото време?

- Ако зрителите се събуждат към 10,30 часа в събота и неделя, със сигурност ще пият първото си кафе в компанията на екипа на „Фамилно“. Всеки член на семейството ще може да намери по нещо за себе си в разнообразните ни рубрики. Представяме по нещо за всяка възраст и се стараем да бъдем полезни, ведри и смислени. В предаването ми гостуват хора с интересна лична история, потомци на известни българи, с които говорим за семейните ценности и традиции. Снимаме и в домовете им, разглеждаме албуми заедно, споделяме емоции. Освен това в рубриката „НашенциТЕ“ се срещаме с чужденци, които са намерили нов дом и семейство в България. Всеки уикенд водим зрителите ни до непознати места в страната или до популярни дестинации, но с идеи за спирки извън туристическата тълпа. Готвим заедно, ремонтираме стари мебели, водим децата на извънкласни занимания, разхождаме домашните си любимци... Изобщо, ще следваме ритъма на българското семейство през уикенда.

Как се променят през последните години телевизионните навици на българина? Ставаме ли по-претенциозни, или напротив – колкото по-далеч от интелектуалното са предаванията, толкова по-добър е техният рейтинг?

- По последните данни, на които попаднах, над 80% от българите се информираме от телевизията. Продължаваме да гласуваме доверие на новините и лицата от телевизионния екран и тази тенденция скоро няма да претърпи сериозна промяна. Разбира се, все по-често гледаме телевизия чрез мобилните си устройства или през онлайн сайтовете на телевизионните канали. В забързания график е по-удобно да гледаш някое предаване, когато ти е удобно, и да можеш да проследиш само тази част, която ти е интересна. Социалните мрежи, които отдавна са медии, в момента най-съществено променят нашите потребителски навици.

Възможността да следим телевизионна продукция от цял свят логично ни кара да гледаме все по-критично на лошия вкус. Но още от Древен Рим зрелищата и страстите продават. Нищо ново и на арената за битка за рейтинги. Дистанционното е чудесен рефер, но и показателна оценка за нивото. Радвам се, че Bulgaria ON AIR е телевизия, която не разчита на сензации, а се стреми да поднася обективна информация с уважение към зрителите.

Ти самата как гледаш телевизия? Например у дома работи ли телевизор, докато семейството вечеря? 

- Предпочитаме да си говорим по време на вечеря. Това е единственото време през деня, в което се събираме всички и можем да си споделим как е преминал денят ни, да си направим планове за следвашия... У дома сме фенове на филмите и сериалите. Правим си даже цели филмови уикенди, в които гледаме цял сезон на някой сериал. Любими са ни „Игра на тронове“, „Младият папа“, „Наркос“. В момента българският ефир предлага голямо разнообразие от продукции за всички вкусове – Bulgaria ON AIR например залага на не толкова комерсиални, но качествени заглавия от европейското и световно кино. Разбира се, следим и новините, но в повечето случаи онлайн. Когато ни гостуват приятели за вечеря си пускаме музика. Имаме любими концерти, например концерти на Шер, Cesaria Evora Live D'amor 2004, Пепино Галиарди, суинг концертите на Желко Йоксимович... според настроението. В колата си слушам радио Bulgaria ON AIR - информира ме, без да ме напряга и има музика за припяване.

Кой е най-милият ти спомен от телевизионния ти път?

- За тези повече от шест години, в които съм част от екипа на телевизията, събрах много мили спомени. Първият ефир, в който разбираш, че един цял екип прави всичко възможно, за да ти е леко и спокойно. Денят, в който влязох в студиото и видях огромен надпис на видео стената: „Доника е пич!“ (подарък от колегите за рожден ден на предаването „Медиите ON AIR”). Последният запис на същото предаване, по време на който колегите оператори от първа смяна останаха прави да го изгледат час след края на смяната им... Но сега предстоят нови емоции с предаването „Фамилно“. Изключително благодарна съм на екипа, който помага то да се реализира.

Кой е върхът в една телевизионна кариера в България, чийто пазар е доста малък?

- Зависи с кой пазар сравнявате. В България според мен е важно да спечелиш доверието на зрителите. И с годините да не го загубиш.

Кой е гостът, който мечтаеш да седне срещу теб във „Фамилно“?

- Всеки гост, който има интересна история и иска да я разкаже, е мечтан гост.

Знам, че обичаш да стреляш с арбалет, да реставрираш стари мебели и колекционираш супници. Това начин да изпуснеш парата ли е и какво интересно може да ни споделиш за всяко от тези хобита?

- Сега хората ще си помислят, че живея в старинен замък и ловувам в свободното си време (смее се.) Имаме селска къща, която от години обживяваме, ремонтираме мебели, реставрираме стари легла с рисувани табли и стреляме с арбалет на една поляна по картонена мишена. А супниците са подаръци от майка ми и свекърва ми. Те са им били подарени на техните сватби и така тръгна. После започнах да си купувам и аз, а приятелите, които ме познават добре знаят че могат да ме зарадват с подарък орхидея, книга или… супник :)

Зная, че социалните теми и каузи не са ти далечни. Мислиш ли, че трябва сред тях да се застъпи по-сериозно въпросът с децата и четенето на книги и как бихме могли да повлияем като общество?

- Аз съм посланик на инициативата „Забавното четене“ – един проект, който е част от политиката на Investor Мedia Group да насърчава и разпространява проекти в подкрепа на образованието. Вярвам в силата на четящите хора и според мен все повече семейства обръщат внимание на книгите и тяхното положително въздействие върху развитието на децата.

Ти самата как възпитаваш своите деца в любов към четенето?

- На първо място с личен пример. Децата копират в много неща родителите си. Водя ги в книжарницата всяка неделя и ги оставям да изберат книги, красиви разделители или албуми. И дъщеря ми и синът ми имат библиотечки в своите стаи и забелязвам, че напоследък върви един обмен между моята и техните стаи... :)

И като заговорихме за деца, как учиш себе си да бъдеш майка?

- Една жена става майка, когато прегърне за първи път детето си. Уроците не са универсални. Всяко дете има нужда от различен тип майка. Всичко се учи и напасва в крачка.

Чувстваш ли, че можеш да насмогнеш на времето и интересите им, на начина и скоростта, с която се променят?

- Те имат голяма разлика помежду си (9 години) и понякога наистина се питам дали ще успея винаги да съм на нивото на техните интереси, на скоростта, с която се развиват. Логично е в някакъв момент да са по-напред от мен. Това са естествените процеси между поколенията.

Те ли са твоите най-трудни и най-важни зрители?

Те са ми най-лесните зрители, защото от тях получавам само комплименти. Иначе голямото изпитание идва, когато майка ми и брат ми, който живее в чужбина, решат да направят разбор на някое предаване. Но те са много точни в преценката си и водени от добри чувства. Родителите ми винаги са ме подкрепяли, но с изречението: „Можеш повече!“

Казват, че да имаш журналист у дома е трудно – все питат, всичко знаят, имат си източници и проверяват нещата по няколко пъти :) Така ли е и у вас и каква си в партньорските взаимоотношения?

- Както във всяко семейство – имаме своите чудесни дни и своите трудни моменти. Сплотени сме и си вярваме. Това е безценно.

Иначе за така помпозно наречените „партньорски взаимоотношения“... трудно ми е да си дам сама оценка. Мъжът до мен твърди, че съм чувствителна и крехка. Понякога имам нужда да се облегна на него, друг път буквално да бъда носена на ръце. Но има и дни, в които аз влизам първа в битка и често излизам победител. Мисля, че като всяка жена зодия Рак съм даващ партньор и приятел.

Чувстваш ли се по-пълноценна и осъзната, отколкото на 20 например?

- 40 е новото 20, твърдят запознати. На 20 бях също толкова любопитна какво ще ми поднесе животът, както съм любопитна и днес.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X