Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за коледничето

Schlumbergera truncata и S. * buckleyi са два вида кактусови растения, които по принцип цъфтят по коледните празници, откъдето идва и народното наименование на цветето.

Коледничето (или коледарчето) цъфти от края на ноември чак до януари-февруари.

Растението е идеален подарък дори за неопитни цветари. Цъфтежът му може да се манипулира, а родството му с кактусите го прави лесно за отглеждане в домашни условия.

При подходяща среда коледничето може да стане и великденче, въпреки че двете растения са различни. Латинското наименование на великденчето е Rhipsalidopsis.

Коледният кактус има и красиви плодове, но те рядко се образуват, поради затруднено опрашване.

Осигурете на цветето ярка светлина

От октомври нататък коледничето ще се чувства най-добре близо до прозорец. Дори да го галят слънчевите лъчи, те не са опасни през този период. Ако усетите, че листата подгарят, ще се наложи известно засенчване. Най-подходящата температура е около 18-20 градуса, а през нощта - с няколко градуса по-ниска. Пазете коледния кактус от отоплителните уреди. Те намаляват влажността около растението и може да причинят изгаряния и некрози. По-висока въздушна влажност може да осигурите чрез периодично оросяване или ако поставите съд с вода наблизо. Над 50-60% е най- подходящата влажност в помещенията. Между другото в такива условия всички цветя ще се чувстват добре, а върховете на листата им няма да засъхват.

Плитка саксия

Саксията за коледният кактус трябва да е по-широка отколкото дълбока. Плитката саксия намалява възможността от преполиване. Освен това коледничето образува плитка коренова система, т.е. дълбочина не е необходима.

Добре е да се осигури известна циркулация на въздуха около корените. Пресаждане се извършва на две-три години. Най-добре е това да става месец след пълното прецъфтяване на цветовете. Субстратът трябва да е лек и да не задържа много вода. Към него може да се добавят дървесни кори или едър пясък. Пресаждането се извършва в малко по-голяма саксия от старата. На дъното задължително се поставя дренаж от камъчета.

Поливките зависят от условията, в които се отглежда цветето. Вода се набавя или само отгоре или чрез накисване и отцеждане. Добре е да се изгради график. Примерно да се полива обилно само в неделя.

Две-три седмици след пресаждането може да се подхрани веднъж с двойно разредена доза тор с ниско съдържания на азот. Завишаването на този елемент възпрепятства следващия цъфтеж. Коледничето не е лакомо като повечето цветя. За него са достатъчни две-три подхранвания през годината.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X