Напишете дума/думи за търсене

5 козметични продукта за млада и сияйна кожа

Грижата за кожата трябва да е част от ежедневието на всеки човек и най-вече на всяка дама. Освен основните правила – да се пазим от вредните слънчеви лъчи, да не злоупотребяваме с цигари и алкохол, да си даваме достатъчно време за почивка, да консумираме нужното количество вода – има и редица професионални продукти, които ще направят кожата ни млада и сияйна. Предлагаме ви да се запознаете с петте основни категории препарати за грижа за кожата.

Днес все повече клиентки смятат грижите за лицето за една от главните причини за посещение на салона. Това се налага от изискванията на работата им, семейството и общността. Ако се прилагат правилно и професионално, грижите за лицето са една полезна почивка в един напрегнат работен ден. Това са освежителни процедури с желание да се повтарят през определен период.

Основна класификация и химичен състав на продуктите за грижи за кожата

Козметичната индустрия непрекъснато разширява и подобрява серията от продукти за перфектния вид на кожата. Тези препарати могат да бъдат групирани в пет категории.

1. Почистващи кожата продукти.

2. Ексфолианти (продукти, почистващи роговия, най-външния слой на кожата от мъртви клетки).

3. Кремове за масаж.

4. Овлажнители.

5. Продукти за интензивни грижи за кожата.

Почистващи кожата продукти

Всички процедури за кожата на лицето започват с почистване и завършват с нанасяне на тонизиращ лосион. Качеството на продуктите и отличните ви способности определят резултата от вида на лицето на клиентката.

Почистващи препарати

Те са различни за всеки тип и състояние на кожата. Предлагат се в три основни форми: за измиване на лицето, почистващ лосион и тоалетно мляко.

Измиване на лицето. Извършва се с детергентен тип почистващ препарат във вид на пяна с неутрален или леко кисел рН. Почистващите препарати за лице са различни по сила и състав. Много от клиентите са привикнали към действието на пяната, която много наподобява на сапунената. Поставянето й върху лицето с прибавяне на вода леко стяга кожата. При клиентки с мазна или комбинирана кожа (със сухи и мазни участъци) след измиване на пяната се премахва и излишната мазнина. Когато кожата е склонна към развитие на акне, прибавя се антимикробен агент, който убива бактериите. Опасността от измиването на лицето е, че кожата може да се изсуши нежелано.

Почистващ лосион. Формулиран е да отстрани грима и полепналата прах. Представлява емулсия на водна основа, която може да се използва два пъти дневно при нормална или комбинирана кожа. Употребява се също при не много суха кожа, но някои почистващи млека съдържат повече мазнини или емолиенти (омекотяващи и изглаждащи кожата субстанции), което е по-добрият избор. Почистващият лосион се поставя с леко напоен памучен тампон или гъбичка. Могат да се добавят допълнителни съставки при много чувствителна, дехидратирана или с капилярни проблеми кожа.

Тоалетно мляко (почистващ крем). Това е емулсия на маслена основа, използвана предимно за бързо разтваряне и премахване на грим и нечистотии. Удобен за основно почистване два пъти дневно при много суха и с начални признаци на застаряване кожа. Почистващият ефект е значително по-силен от този на лосиона. Този продукт се използва най-много от актьори за премахване на тежък грим. Почистващият крем трябва се прилага само с гъба или мека кърпа. В противен случай могат да останат следи по кожата. Почистването трябва да бъде последвано от тонизиращ лосион, който е достатъчно силен за отстраняване на всякакви остатъци от грим.

Тонизиращи лосиони

Освежители, тонери и адстрингенти са съществена част от всеки вид продукт. Те изпълняват три специфични функции:

1. Премахват излишния почистващ продукт, останал в лицето след измиване.

2. Имат относително нисък рН и помагат за възстановяване на естествения рН на кожата след почистването й.

3. Имат временен стягащ ефект върху кожата и отворите на космените фоликули, временно свиват кожните пори.

Освежителите или освежаващите лосиони имат най-ниско алкохолно съдържание (от 0 до 4 % и въздействат благотворно върху кожата, както и при различните й чувствителни състояния).

Тониците обикновено съдържат от 4 до 15 % алкохол и са предназначени за използване при нормална и комбинирана кожа (с мазни и сухи области).

Адстрингентите могат да съдържат до 35 % алкохол и се прилагат за мазна и склонна към акне кожа. Те отстраняват наслоената мазнина върху кожата.

Тонизиращите лосиони се поставят върху кожата на лицето с памучен тампон или чрез директно нанасяне. Винаги попивайте кожата с кърпа след използване на тонизиращ лосион, за да не остане клиентката с усещането за влажно лице.

Ексфолианти

Терминът ексфолиация (излющване) се отнася до роговия, най-външен слой на кожата. Ексфолиантът е съставка, която подпомага този процес. Има много различни продукти за ексфолиация, като силно олющващи и леки ензими до много силни хирургически средства, назначавани само от дерматолози и пластични хирурзи.

Отстраняването на клетъчни слоеве от повърхността на кожата се прилага за лечение на разнообразни козметични и медицински проблеми. Има два основни типа ексфолиация: механична и химическа.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X