Напишете дума/думи за търсене

Захарният диабет е еквивалент на сърдечно-съдово заболяване

Проф. Д-р Цветалина Танкова, дмн, е началник на Клиниката по диабетология в Университетската специализирана болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“; Ръководител на Клиничния център по ендокринология и геронтология към МУ София и зам. декан по научната дейност на Медицинския факултет.

- Проф. Танкова, разкажете за инициативата „Захарният диабет присърце“.

- „Захарният диабет присърце е глобално онлайн проучване на Международната диабетна федерация (МДФ), което се провежда сред хора със захарен диабет тип 2. Целта е да се събере информация за нивото им на осведоменост за сърдечно-съдовите заболявания. Проучването ще продължи до края на март и e достъпно на няколко езика, включително и на български. Междинните данни, изнесени на световния конгрес на МДФ през декември, показват, че хората със захарен диабет тип 2 подценяват риска от сърдечно-съдови заболявания. Един от всеки трима анкетирани смята, че е с нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

- Защо е важно хората с диабет тип 2 да попълнят онлайн анкетата?

- Надяваме се хората със захарен диабет тип 2 да попълнят анонимната анкета, тъй като данните от проучването ще помогнат на международните експерти да предприемат действия за увеличаване на осведомеността относно сърдечно-съдови заболявания. Резултатите, които МДФ ще публикува, ще помогнат и на нас, българските ендокринолози, при обучение на хората със захарен диабет тип 2 да набележим мерки за подобряване на познанията им относно сърдечно-съдовите заболявания с цел постигане на по-добър контрол на диабета и по-добро качество на живот.

- Защо МДФ обръща специално внимание на връзката между захарния диабет и сърдечно-съдовите заболявания?

- Захарният диабет е признат за един от най-значимите здравни проблеми в световен мащаб. Има 425 млн. хора със захарен диабет, очаква се до 2045 г. те да са 629 милиона. На всеки 10 секунди трима души се разболяват от диабет и един умира от усложнения. Близо половината от хората с диабет не са диагностицирани. В България има около 480 000 души с диабет, като над 200 000 не знаят това. Сърдечно-съдовите заболявания, включващи мозъчен инсулт, коронарна болест на сърцето и периферна артериална болест, са причина за 75% от смъртността при хората с диабет тип 2. Захарният диабет е свързан с 2-4 пъти по-висок риск от инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт и периферна съдова болест и с 2 - 3 пъти по-висока сърдечно-съдова и обща смъртност. Хората със захарен диабет тип 2 имат еднакъв риск от сърдечен инцидент с хората без диабет, които вече са имали сърдечен инцидент, поради което захарният диабет се приема за еквивалент на коронарна болест на сърцето. Ето защо само наличието на захарен диабет поставя човек в категорията на висок сърдечно-съдов риск, а добавянето на дори един сърдечно-съдов рисков фактор или органно увреждане към диабета (напр. артериална хипертония, повишени нива на липидите в кръвта, повишен албумин в урината) го поставя в категорията на много висок сърдечно-съдов риск.

- Какво трябва да направят хората с диабет тип 2, за да намалят риска от сърдечно-съдово заболяване?

- Захарният диабет е хронично заболяване, често съчетаващо се с редица сърдечно-съдови рискови фактори. Това налага комплексен подход, насочен не само към контрол на нивото на кръвната захар, но и на съпътстващите го рискови фактори. Съвместната работа на ендокринолозите и кардиолозите е от изключително значение при контрола на захарен диабет, съчетан със сърдечно-съдов риск или с изявено сърдечно-съдово заболяване. Изключително важно е пациентът да се придържа към назначената му терапия. По отношение на контрола на кръвната захар е необходимо поддържане на прицелно ниво на гликиран хемоглобин (показател, който отразява средното ниво на кръвната захар през последните 3 месеца) - най-общо той трябва да е по-малък от 7%. Комплексният подход трябва да включва и контрол на кръвното налягане, на отклоненията в нивото на холестерола и триглицеридите, на телесното тегло, на протромботичното състояние.

- Ако е установен повишен риск, може ли да се предприемат превантивни мерки, за да не се стигне до развитие на сърдечно-съдово заболяване?

- Както е изключително важно захарният диабет да се установи навреме и да се постигне своевременно добър контрол, също толкова съществено е при вече диагностициран захарен диабет тип 2 да се полагат грижи, за да се намали рискът от диабетни усложнения. Със съвременните терапевтични средства е възможно не само да се постигне добър контрол на захарния диабет, но и да се намали сърдечно-съдовият риск. Лечението може да бъде компрометирано, ако пациентът не е обучен да контролира диа¬бета в ежедневието си или не се придържа към здравословен хранителен режим и физическа активност.

- Какъв е вашият съвет към хората със захарен диабет тип 2?

- Трябва да се придържат към назначената терапия; да са обучени как да контролират състоянието си в ежедневието; да измерват редовно кръвната си захар, артериалното налягане, да изследват нивото на липидите в кръвта; да се хранят здравословно, да не пушат, да упражняват редовно физическа активност, да се движат. Трябва да се информират за риска от развитие на усложнения на захарния диабет, за да могат заедно с медицинските специалисти да предприемат необходимите превантивни мерки.

X