Напишете дума/думи за търсене

Не изхвърляйте утайката от кафе. Ползвайте я в домакинството

Ако сте любители на кафето, можете да използвате полезно утайката му.

В домакинството

След като изпиете ароматната течност, използвайте утайката, за да почистите деликатно замърсени съдове и тигани, фурната или повърхността на масата. Освен това, мляното кафе е чудесен абсорбент - сложете го в кутия в хладилника (без да захлупвате) или го разпръснете на дъното на коша за боклук и то ще попие всички неприятни миризми.

Ползвайте смес от утайка от кафе и зехтин в съотношение 1:1, за да премахнете драскотини от мебелите. Нанесете на повредената повърхност, втрийте с мека кърпа и оберете излишното количество.

Ароматът на кафе привлича насекомите. Ако вкъщи по някаква причина се заселили мушици, опитайте да им направите капан - напълнете 1/3 от стъклен буркан с утайка и залепете от вътрешната страна около гърлото двойно залепващо тиксо.

Натурална козметика

Може да използвате утайката за кафе като скраб за ръце, който ще освежи кожата и може да послужи за отстраняване миризмата след рязане на лук и чесън.

За да получите подхранващ скраб за тяло, смесете утайка от кафе с кокосово масло. Ако втриете нежно кафе във влажните корени на косата, след което изплакнете с шампоан, ще отстраните остатъците от лак и гел за коса.

В градината

Утайката от кафе е чудесно средство за растения, които предпочитат киселинна почва - азалия, камелия, роза, хортензия, рододендрон. Смесете остатъците от кафе със слама и разпръснете около цветята. Ако пък искате да откажете котките да ползват цветята ви за тоалетна, поръсете градината със смес от утайка от кафе с портокалова кора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X