Напишете дума/думи за търсене

7 изненадващи ползи на лука за здравето

Дори и от време на време да пускате по някоя и друга сълза, докато режете лук, то със сигурност ще сте благодарни на този зеленчук, когато разберете за неговите ползи за организма.

Успокоява коликите

Ако бебето ви не спира да реве и се гърчи от колики, дайте му 1 ч.л. лучена вода. За да я получите, сварете една глава лук в малко вода.

Грижи се за болното гърло

Вместо да се чудите с какви илачи да облекчите възпаленото си гърло, изяжте няколко шайби пресен лук или маринован. Този зеленчук е богат на антибактериални свойства. Ако не може да понесете острата миризма на лука, изпийте след това малко лимонова вода.

Облекчава слънчевото изгаряне

Напоете тампон с лукова вода и нанесете върху засегнатия участък. Друг вариант е да нарежете една глава на ситно, да я сложите в тензух и да я поставите върху кожата.

Намалява треската

Ако усещате, че ви заплашва настинка, най-добре сложете няколко парчета лук в чорапите, обуйте и спете през нощта с тях. На сутринта ще почувствате разликата.

Приятел на добрия сън

Безсънието е наистина ужасно състояние, заради което често се налага да приемаме неособено щадящи здравето ни лекарства. Ако имате проблеми със съня, срежете глава лук на две и я сложете в буркан на нощното шкафче. Всеки път, когато се събудите или не успявате да заспите, подушете зеленчука.

Помага при ужилване от пчели

Да те ужили това насекомо, изобщо не е приятно, но на помощ идва добрият стар лук. Сложете парче от него върху ужиленото място. Антибактериалните свойства на този зеленчук ще помогне за извеждането на токсините и болката от ужилването.

Пъди комарите

Спор да няма, не само че ухапването от комар е изключително досадно, но и може да доведе до неприятни последствия за здравето. Доста от репелентите съдържат съставки, които са точно толкова зловредни, колкото и самото ухапване. Затова следващия път, когато сте на открито, а около вас гъмжи от комари, намажете откритите участъци от тялото с лук. Няма да миришете на френски парфюм, но поне ще сте цели.

доц. д-р Светослав Ханджиев: Лукът е лек за всичко

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X