Напишете дума/думи за търсене

Преборете главоболието, подаграта и ревматизма с това растение (+рецепти)

Жълтурчето е многогодишно тревисто растение. Стъблото му е разклонено, на височина достига до 1 метър и е покрито с власинки. Листата са закръглени или с яйцевидна форма, назъбени или целокрайни, с лъскава горна повърхност, равномерно разположени по стъблото. По форма те наподобяват малки копитца. При основните са с дълга дръжка, а стъбловите са с по-къса дръжка. Цветовете на пролетното жълтурче са единични, връхно разположени, издигнати над килима от листа. Те са ярко- до златистожълти и са дали името на цялото растение.

Пролетното жълтурче е разпространено в цяла Европа, Югозападна Азия, Кавказ и Сибир. У нас расте по влажни сенчести места, по ливади, храсталаци и широколистни гори до 2000 м н.в.

Използване като храна

От разпространените в целия свят шест вида жълтурчета за хранителни цели се препоръчва само пролетното жълтурче. Растението, с високото си съдържание на витамин С е спасявало населението на Сибир от дългата зимна умора. Пролетните разливи на реките са разкривали корените на растението и населението ги е събирало и използвало за хранителни цели. Така населението се е спасявало от глад и изтощение. От листата на пролетното жълтурче се приготвят супи. За съхранение те се осоляват, мариноват и сушат.

Салата от листа на пролетно жълтурче с картофи. 200–300 г картофи се почистват, нарязват се на малки кубчета и се сваряват в подсолена вода. 100–150 г ситно нарязани листа на пролетно жълтурче се нарязват на ситно, посипват се върху картофите, посоляват се на вкус и се размесват добре. Салатата се овкусява с растителна мазнина и оцет. Може да се гарнира с майонеза или сметана.

Салата от листа на пролетно жълтурче с яйца. 200 г листа от пролетно жълтурче се заливат с вряла вода, похлупват се и се оставят така 5–10 мин, след което се отцеждат от водата, нарязват се на ситно, посоляват се на вкус, подправят се с олио и оцет и се разбъркват. За поднасяне се подреждат в подходящ съд, украсяват се с нарязани варени яйца и се заливат със сметана или майонеза.

Салата от листа на пролетно жълтурче с медуница. 100 г листата от пролетно жълтурче се заливат с вряла вода, похлупват се и се оставят така 5–10 мин, след което се отцеждат от водата, нарязват се на ситно и се размесват със 100 г нарязани на ситно свежи листа на медуница. Салатата се подправя с доматен сос или майонеза.

Паста от листа на пролетно жълтурче. 100 г свежи листа от пролетно жълтурче се кипват за 5–6 мин в подсолена вода, след охлаждане се отцеждат от водата, нарязват се и се смилат в миксер или месомелачка. Към смлените листа се прибавят 150 г краве масло, 1–2 с.л. горчица и се разбърква добре. Пастата е подходяща за сандвичи.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X