Напишете дума/думи за търсене

Преборете главоболието, подаграта и ревматизма с това растение (+рецепти)

Супа от листа на пролетно жълтурче с картофи. 200 г картофи се почистват, нарязват се на малки кубчета и се сваряват до омекване в подсолена вода, след което се добавят 100 г нарязани на ситно листа от пролетно жълтурче и се вари още 3–4 мин. Водата се отцежда, сварените продукти се подреждат в подходящ съд и се заливат с майонеза или сметана. Могат да се използват и други предпочетени подправки: черен пипер, къри, лют червен пипер и др.

Супа от корени на пролетно жълтурче. Готви се както при „Супа от листа на пролетно жълтурче с картофи”, като вместо картофи се използват корени от пролетно жълтурче.

Листа на пролетно жълтурче с марината. Листата се заливат с вряла вода, оставят се похлупени за 5–10 мин и след охлаждане се отцеждат от водата и се нарязват на едро – 2–3 см. След това се заливат с готова марината, приготвена с оцет, олио и сол, кипват се за 2–3 мин и се съхраняват в добре затворени съдове на тъмно и прохладно място.

Осолени листа на пролетно жълтурче. Листата се подготвят, както е описано в „Листа на пролетно жълтурче с марината”. След отцеждане на водата, едро нарязаните листа се осоляват – за 100 г листа се взима 20 г сол. Осолените листа могат да запазят дълго време хранителните си качества при съхранение в добре затворени съдове, на хладно и тъмно място, за предпочитане в хладилник. Преди използване се изкисват от солта.

Осолени корени на пролетно жълтурче. 500 г корени се почистват, измиват се със студена вода, нарязват се на парченца с големина 1–2 см и се сваряват в 500 мл вода за 5–10 мин, след което се прибавят 100 г сол, разбърква се до разтварянето на солта и се съхранява в добре затворени съдове, на хладно и тъмно място.

Сушени листа на пролетно жълтурче. Листата се измиват със студена вода, отцеждат се и се подсушават, разстлани върху чиста повърхност на тъмно и проветриво място, след което се досушават във фурна при температура 60°С за 2–3 часа до пръхкавост. Натрошават се на ръка и се смилат в кафемелачка. Подправката се използва за супи, сосове и заливки към зеленчукови и месни блюда.

 Лечебни качества

Народната медицина използва надземната част, коренищата и цветните кошнички. Използва се при главоболие, отпадналост, малокръвие, ревматизъм, подагра, невралгия. Използва се външно за обезболяване на болни стави при ревматизъм, артрит и подагра под формата на лапи от запарената листна част върху болните участъци. Външно се употребява и за бани при ревматизъм, гнойни и трудно зарастващи рани, хемороиди. Медицината обаче се въздържа при прилагането на растението за лечебни цели.

Из „Диворастящата храна”

Книгата може да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X