Напишете дума/думи за търсене

Странната история на женското обезкосмяване

Телесното окосмяване. Това е едно от онези неща, които всички ние имаме, но за които невинаги говорим с лекота и охота.

В днешно време стандартите така се размиват, че е съвсем нормално да избереш да ходиш космат от главата до петите, докато други хора избират да си бръснат краката, мишниците и гениталната зона, независимо дали са мъже или жени.

Около 88% от жените на възраст между 18 и 24 години заявяват, че премахват част от цялото си окосмение. Това твърди проучване, публикувано в Journal of Sexual Medicine. Освен това почти 60% от жените казват, че понякога или постоянно са без косми на интимните части.

Причините за обезкосмяване при жените варират от това да изглеждат по-естетически в бански през това какво биха си помислили околните, ако не го правят, та до това, че мъжките предпочитания клонят към вулва без косми.

За някои обезкосмяването е по-добър израз на хигиена.

Но задавали ли сте си някога въпроса защо изобщо жените са започнали да се обезкосмяват преди няколко хилядолетия.

Историята на обезкосмяването

Премахването на космите най-вероятно е започнало в древен Египет. Жените от тази епоха били вманиачени от това да се отърват от космите, в това число и тези на главата. Тъй като тогава все още бръсначът не е бил измислен, те използвали предмети като пинсети, пемза, пчелен восък и карамелизирана захар, за да се обезкосмяват.

По време на Римската империя на това да имаш косми по тялото се гледало като на нецивилизованост. Богатите жени премахвали окосмението си с бръсначи, изработени от кремък, пинсети, кремове и камъни.

През 17-и век кралица Елизабет I слага началото на модата за премахване на окосмението по лицето, в това число и веждите.

Това правила с продукти като орехово масло или бинтове, напоени с амоняк и оцет.

През 18-и век бръсначът за мъже бил измислен и някои от дамите също си позволявали да го ползват.

Но още 215 години били необходими преди една от водещите фирми за мъжка козметика да създаде първия бръснач, направен за жени.

През 1915 г. се ражда моделът Milady Decolletee и началото на 20-и век е изпълнено с реклами за жени, които са с обезкосмени подмишници – нещо невиждано дотогава в медиите.

Все повече и повече техники за премахване на космите започнали да се появяват около 30-те години на миналия век. Въпреки това не всички били безопасни. Един от продуктите за отстраняване на косми, популярен по това време, бил „Коремлу“, депилатоарен крем, който в крайна сметка се оказало, че съдържа отрова за мишки. Страничните ефекти от него били болка, парализа и дори смърт.

Най-накрая през 40-те на миналия век първият електрически бръснач за жени, продукт на известна компания, бил създаден.

През 50-те години на миналия век бикините, голите крака и обезкосмените триъгълници набрали жестока популярност, а през 60-те години започва по-смелото обезкосмяване на интимните части и се появява първото лазерно отстраняване на косми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X