Напишете дума/думи за търсене

Свазиленд - дива природа, танци и крал с десетки дворци и жени

13 дворци, флотилия от скъпи коли, десетки имоти, частни самолети и... десетки съпруги. Това не е разказ за арабски шейх от Близкия изток, който тъне в лукса на позлатените си дворци, а за краля на миниатюрната африканска държава Свазиленд. Богатството и благоденствието на Мсвати III са в ярък контраст с крайно ниския стандарт на живот на поданиците му. Сгушеното между Мозамбик и Южна Африка кралство е №1 в света в черните статистики за наличие на ХИВ сред населението, ширещи се бедност и глад. Свазиленд обаче остава в историята, тъй като вече може да се похвали с ново име.

Кралят на Свазиленд изненада чуждите страни и сънародниците си, след като наскоро внезапно обяви, че

официално страната вече ще се нарича Есватини

- името отпреди британския колониализъм. Крал Мсвати III, един от малкото останали абсолютни монарси в света, обяви решението си по време на тържествата за 50 г. независимост, които съвпадат с 50-ия му рожден ден. Името Есватини означава “земята на сватите” на местния свази език.

Две от съпругите на Мсвати III
Две от съпругите на Мсвати III
Освен с ново име кралството може да се гордее със спиращи дъха гледки, заради които ежегодно е посещавано от над 350 000 туристи. Основното, с което страната привлича, е почти непокътнатата си природа. На 17 364 кв. км Свазиленд предлага голямо разнообразие от пейзажи - от планини, разположени по границата с Мозамбик, до савани на изток и тропически гори на северозапад. Няколко реки преминават през страната, чиято площ е по-малка от американския щат Ню Джърси.

Свазиленд няма излаз на океан, но е сред малкото африкански държави, които разполагат с достатъчно питейна вода. На територията на кралство Свазиленд са открити предмети, сочещи за човешка дейност още от каменната ера. Праисторически рисунки на скали датират от 25 000 пр. Хр.

Най-доброто време за посещение на това африканско царство е периодът от юни до август. Всяка година в края на лятото в Свазиленд се организират най-големите тържества. В Лобамба - града, където е резиденцията на кралицата майка, носеща титлата “голямата слоница”, се стичат млади момичета от цялата страна, за да участват в празника Умхланга. Десетки

хиляди полуголи девственици танцуват и пеят

със стъбла от тръстика в ръце пред Мсвати III, за да си избере нова съпруга.

Крал Мсвати III, облечен в традиционни одежди, инспектира военния шпалир на официално събитие край Мбабане.
Крал Мсвати III, облечен в традиционни одежди, инспектира военния шпалир на официално събитие край Мбабане.
Кралят, наричащ себе си Лъва, е известен с многото си жени и с привързаността си към традиционните рокли. Той е син на Собхуза Втори, който царува 82 г., бил е женен за 90 жени, има 260 синове и дъщери и над хиляда внуци. Мсвати III се образова в Англия, преди да бъде коронясан за крал през 1986 г. на 18-годишна възраст. Критиците го определят като

оживяла карикатура на деспот

На фона на фактите, че 69% от 1,2-милионното население живеят под прага на бедността, а всеки 4-и възрастен е заразен с ХИВ, той купува луксозни коли, струващи 61 годишни заплати на обикновения поданик. Редовно пътува до Лас Вегас с частни самолети и си избира нова девствена съпруга всяка година.

Последният абсолютен монарх в Африка опита да забрани и развода. “В нашата култура, след като се омъжиш за някого, няма връщане назад”, каза той на церемония миналата година. Няма дума за развод на свази, добави кралят.

Самият Мсвати има най-малко 15 съпруги и право да си взема нова на 8-дневния фестивал, популярен с танците си с тръстика. Полигамията е често срещана в Свазиленд, където жените се считат за собственост на техните съпрузи. Домашното и сексуално насилие са често срещани. Последната 15-а съпруга на Мсвати бе избрана през 2013 г.

Несменяемият крал прахосва $ 61 млн. годишно от бюджета за издръжка на

домакинството и 24-те си деца,

най-големите от които учат в частни училища във Великобритания. Всяка от съпругите му получава като подарък голяма къща или вила с прислуга и автомобил, чиято издръжка се плаща от бюджета на монарха. Жилището на кралската съпруга се охранява и на нея не ѝ остава друго, освен да седи на прозореца и да чака кога ще бъде удостоена от височайше посещение. Понякога кралят разрешава на любимките си да отидат със самолет до Лондон на шопинг.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X