Напишете дума/думи за търсене

д-р Мороховец съветва как да се отървем от коремните мазнини

Половите хормони определят много повече зависимости, отколкото личи от названието им, казва д-р Татяна Мороховец. Изтъква, че у жените водещ полов хормон е естрогенът, благодарение на който тялото на жената придобива приятни заоблени форми, а характерът – мекота и емоционалност.

"Естрогенът подпомага обновяването на клетките в организма, предпазва кръвоносните съдове от холестеролови отлагания, придава блясък и живост на косата, освежава кожата - коментира лекарката в отговор на читателския въпрос. - Дисбалансът на хормона води до затлъстяване, което се проявява предимно ниско по корема и в ханша, провокира миоматозни промени в матката. Когато нивото на хормона е ниско, това е условие за преждевременно състаряване, усилване на окосмяването от мъжки тип по ръцете, краката и лицето. Надбъбречните жлези отговарят за изработването на мъжкия полов хормон тестостерон - хормона на влечението, който обаче присъства, макар в 10-кратно по-ниски количества, и в женското тяло. Недостигът му води до понижаване на либидото, а наднормените му количества се проявяват с агресивност."

д-р Мороховец
д-р Мороховец
Някои природни средства могат да регулират хормоналния баланс - обърнете внимание, не да повишават или понижават нивата на хормоните, а да ги балансират, изтъква д-р Мороховец. Тя смята, че много полезни в тази насока са жен-шенът, соята, кълновете от люцерна, алоето, къпината, семената на лена. "В частност за регулиране на естрогенните нива в организма е полезен чаят от къпина или от липа. Любопитно е, че хмелът съдържа аналог на женските полови хормони. Може да се приема отвара от шишарките на растението. Също такъв ефект може да се постигне с чай от салвия (градински чай) - 2 чаени лъжички се заливат с 2 чаени чаши вряла вода, запаряват се 30 минути и се приемат по 2 супени лъжици през около 2 часа. Броколите, тиквичките, брюкселското зеле и карфиолът съдържат индол-3-карбинол, който превръща активния естроген в по-безопасен. За балансиране на холмоните са полезни и рибата, фасулът, яйцата. Също така важни са витамините от група В, селенът, витамин Е, магнезият", съветва лекарката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X