Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Хари и Лекси няма кулинарни граници (+рецепти)

Тропически ориз с кокосово мляко и ананас

Наскоро ви споделих за една наша идейка, а именно - да се глезим в събота и неделя и да си приготвяме по-различни, нетипични и необичайни лакомства и ястия. Неделя беше моят ден и повлияна от топлото време и желанието ми за слънце, плаж и море, реших да направя една тропическа вечеря, която поне малко да ми напомня за тези красиви и безгрижни дни и вечери, в които си почиваш далеч от работа и грижи, обграден си от хората, които обичаш, и на всички им е леко на душата и се смеят...

Точно тази картинка ми беше в главата, когато замислях какво да сготвя за вечеря. Не знам защо в мислите ми постоянно изникваха нечувани ястия с повечко плодове. А може би знам - първо е лято и ми се ядат още повече плодове от обикновено, и второ - напоследък много ми харесват комбнациите между онсновни ястия с плодове - свинско с манго или боровинки, пуешко с портокали, сьомга с ягоди... Няма да ви издавам повече от рецептите, които може да очаквате в следващите няколко седмици, само ще ви кажа, че наистина са неустоими и си заслужава да опитате нещо различно и нетрадиционно. Та така се роди и тази карибска вечеря - чуден ориз с кокосово мляко, ананас и медени пилешки гърди със салса от манго и ягоди.

Може да звучи малко засукано, но този ориз всъщност се приготвя адски лесно и бързо - необходимо ви е толкова време, за колкото се сварява оризът... Тайната е в комбинацията от съставки, която ще ви накара да се почувствате така, сякаш си похапвате вечерята на брега на някой Карибски остров, заровили пръстите на краката си във вече изстиващия и прохладен пясък, а морският бриз гали лицето ви...

Продукти за ориз с кокосово мляко:

1 ? ч.ч. ориз (300 г)

1 консерва ананас в сок от ананас

1 консерва неподсладено кокосово мляко

3 с.л. кокосови стърготини

1 с.л. гъсто доматено пюре (или сладко-кисел сос)

? ч.л. джинджифил

? ч.л. сол

? ч.л. прясно смлян черен пипер

За украса и сервиране:

100 г солени ядки кашу

шепа накълцан пресен босилек

прясно смлян черен пипер

Приготвяне на ориз с кокосово мляко и ананас:

1. Изцедете сока от консервата с ананас в мерителна каничка. Добавете кокосовото мляко и толкова вода, че да се получат 700 мл течност.

2. Сипете ананасовата течност в голям тиган (или уок/тенджера) и кипнете.

3. Добавете всички съставки и подправки (без продуктите за украсата), разбъркайте и оставете да заври.

4. След това намалете на много слаб огън и оставете ориза с кокосовото мляко да покъкри за около 20 минути. Разбърквайте периодично и, ако е необходимо, добавяйте още вода.

5. Оризът е готов, когато стане мек и крехък.

6. Добавете кашуто, босилека и прясно смления пипер, разбъркайте и сервирайте.

Пиле Тика Масала

Много отдавна ми се хапваше индийско и най-накрая реших да приготвя за вечеря едно пиле тика масала. Поднесох го с ориз и хлебче. Разбира се, традиционно се сервира с наан, но този ден бях приготвила за закуска хлебчета със сирене и ми бяха останали. Паснаха си чудесно, тъй като са леко солени, а аз слагам малко сол в ястията си за сметка на пикантното и така се получи чудесен баланс.

Пилешкото месо в тази рецепта престоява в марина. Най-добре е да я приготвите рано сутринта и да го сготвите вечерта или още по-добре - оставете от предходния ден за през нощта в хладилника.

Това пиле тика масала е умерено пикантно. Тези от вас, които не обичат люто, нека заменят чилито със сладък червен пипер. Ако все пак решите да се престрашите, и да пробвате оригинала, просто добавете чилито най-накрая. Слагайте по малко, разбърквайте и опитвайте и така, докато намерите подходящата за вас пикантност. И не забравяйте да не слагате никаква сол на ориза (250 г са достатъчни за 4 порции). Той трябва да е напълно неутрален на вкус, за да балансира лютото. Да ви е ... пикантно!

Продукти за марината:

600 г пилешки гърди

120 г кисело мляко

2-3 см. корен джинджифил

1 малко сушено чили (или 1/2 ч.л. чили на прах)

1 скилидка чесън

1 с.л. лимонов сок

1 с.л. горчица

1 ч.л. куркума

1 ч.л. кимион

1 ч.л. кориандър

? ч.л. къри

Продукти за приготвянето:

125 мл сметана за готвене

35 г пикантно подправени печени фъстъци

20 мл слънчогледово олио

4 с.л. доматен концентрат

3-4 см. Корен от джинджифил

3 скилидки чесън

2 малки сушени чилита (или 1 ч.л. чили на прах)

1 голяма глава лук

1 ч.л. кимион

1 ч.л. кориандър

? ч.л. куркума

? ч.л. къри

? ч.л. сол

Приготвяне:

1. Измийте добре пилешките гърди. Нарежете ги на малки хапки.

2. Пригответе си пластмасова кутия с капак, в която пилето ще се маринира за около 12 часа в хладилника.

3. Обелете джинджифила и чесъна и нарежете на много ситно. Нарежете чилито.

4. Сипете в кутията киселото мляко. Прибавете джинджифила, чесъна, чилито, лимоновия сок и подправките, и разбъркайте добре.

5. Сложете пилето в марината. Разбъркайте хубаво, така че всички късчета от месото да са добре покрити с марина. Пъхнете в хладилника за през нощта.

6. Пригответе си голям дълбок тиган с капак. Загрейте олиото на средна температура.

7. Обелете лука и го нарежете. Сложете го в тигана и запържете, докато омекне.

8. Обелете чесъна и джинджифила и нарежете на ситно. Прибавете към лука и запържете леко. Добавете доматения концентрат и разбъркайте.

9. Изсипете пилешкото месо заедно с цялата марина в тигана. Прибавете фъстъците и разбъркайте. Затворете с капак и оставете да поври за около 10 минути като разбъркате 1-2 пъти.

10. Прибавете сметаната. Добавете сухите подправки, като оставите за накрая солта и чилито. От тях добавета на вкус в зависимост колко люто и солено харесвате. Оставете да поври 2-3 минути, колкото сосът се сгъсти леко. (Ако го изпуснете и той изври, добавете още малко сметана и 2 с.л.вода.)

11. Поднесете ястието с чист ориз и хлебче.

Хари и Лекси споделят с нас миниатюрна част от огромната си кулинарна съкровищница. Разровете се за още бижута на https://harryandlexy.com.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X