Напишете дума/думи за търсене

Как лесно да проверим качеството на храната

Оставете кашкавала на слънце

За съжаление често срещана практика е добавянето на растителни мазнини в кашкавала, а само по вкуса това е трудно да се определи. Ако в закупения от вас продукт присъстват растителни мазнини, при нарязване той ще се натроши, а след като престои известно време на открито, ще се нацепи и навлажни. За допълнителна проверка оставете парче кашкавал на слънце и след известно време проверете консистенцията му - качественият продукт ще остане мек, а нискокачественият ще се покрие с маслени капки.

Сложете в изварата йод

За да проверите изварата за наличие на нишесте, ви трябва йод. Капнете малко йод върху парче извара - некачествената ще посинее, а натуралната ще се оцвети в ръждиво-оранжево. Има начин да проверите дали към изварата да добавени растителни мазнини - оставете малко от нея за една нощ на стайна температура: ако се покрие с жълта коричка, значи в състава й присъства палмово или кокосово масло.

Накиснете захаросаните плодове в топла вода

Сушените захаросани плодове са любимо лакомство на възрастни и деца. Много производители обаче не спазват правилна технология при производството им. В идеалния случай плодовете първо се варят в сладък сироп, след което се сушат. Неправилният начин е да се обработят с желатин, смесен с оцветители. За да проверите лесно качеството им, пуснете няколко захаросани плода в купа с топла вода - ако изгубят цвета си и леко се разтворят, значи сте си купили менте.

Разбъркайте сметаната в гореща вода

Някои производители използват нишесте за по-добър вид на консистенцията на сметаната. За да проверите качеството, можете да използвате същия трик като при изварата - капнете малко йод. Некачествената сметана със съдържание на нишесте ще посинее. Ако сметаната съдържа стабилизатора карагинан (изкуствена добавка, която се слага за сгъстяване на продукта), в нея се образуват зърна и дори бучки. Можете да проверите продукта за растителни мазнини по следния начин: разбъркайте лъжица сметана в чаша гореща вода - мазнините ще изплуват на повърхността във вид на бели бучици.

Тествайте виното със сода

Най-лесният начин да проверите дали виното е истинско е с помощта на обикновена сода за хляб. Излейте чаена лъжичка червено вино в купичка с малко сода. Ако напитката е качествена, цветът ще стане по-тъмен или дори сив, а фалшивото вино ще си остане непроменено. Обърнете внимание на утайката (добрите вина съдържат т.нар. винен камък, който след разклащане се утаява на дъното), на аромата и външния вид на тапата (ако е нацепена или мирише на мухъл, това е индикация за лошо качество), като и, разбира се, на вкуса на виното - в никакъв случай не бива да има спиртна нотка.

Четете етикета на шоколада

Нерядко производителите добавят към шоколада смлени вафли, кондензирано мляко или твърде много сушени плодове. Най-честата фалшификация е замяната на скъпите основни съставки - какао и какаово масло, с по-евтини. Ако на етикета е написано какао на прах, а не какао, качеството на шоколада не е високо. Какаото на прах се получава, след като маслото се извлече от какаовите зърна. Най-ценният продукт в шоколада е именно какаовото масло, което обаче често се заменя от растителни и хидрогенирани мазнини. Още един вид фалшификация е увеличаването на процентното съдържание вода в шоколада - това увеличава теглото му и намалява скъпите и полезни съставки.

Друга шоколадова измама е прибавянето на соеви и протеинови компоненти - лесно е да я уловите по външния вид на натуралния черен шоколад: ако повърхността е по-светла, отколкото трябва да бъде, и матова, а не лъскава. Освен това, шоколадът, в който присъстват със соеви и протеинови продукти, лепне по зъбите.

Най-важното, на което трябва да обърнете внимание, е срокът на годност. Истинският качествен шоколад без добавки с със срок не повече от 6 - 8 месеца. Десертните шоколади и тези с пълнеж са с трайност 4 месеца. Ако на опаковката срокът за съхранение е година и повече, към продукта са добавени консерванти.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X