Напишете дума/думи за търсене

Грешки, които правим при избора на летни обувки

Както винаги по това време на годината, рафтовете на магазините ни глезят с богат избор от летни обувки за всеки вкус - било то форма, цвят или цена. Но в стремежа си да изглеждаме красиво, трябва да си спомним и за здравето, удобството и хигиената на краката.

Кои са грешките, които допускаме при избора на летни обувки?

1. Подметката е твърде тясна

Носенето на обувки, чиито подметки са твърде тесни за стъпалата, създава неприятно впечатление. Да не говорим, че може да допринесе за деформация на ставите на краката и да доведе до подуване на палците. Тесните обувки често причиняват враснали нокти, както и дразнене на кожата, което води до образуването на кокоши тръни.

2. Неправилно прилепване в областта на свода

Когато избираме обувка не по мярка, не се образува напасване между кривата на стъпалото и кривата на подметката на обувката. В резултат на това кракът не стъпва върху цялата повърхност на обувката, а само на двете си най-външни точки: тази под петата и тази на възглавничката на крака. Носенето на такива обувки причинява проблеми с кръвообращението и води до образуване на кокоши тръни, прекомерно изпотяване и болки в краката.

3. Подметката е по-дълга от стъпалото

Прекомерно дългите подметки са обща характеристика на джапанките и сандалите, които имат лента, преминаваща между пръстите на краката. При такива обувки разстоянието между върховете на пръстите на краката и предния край на подметката обикновено е по-широко за удобство. Нормалното разстояние не трябва да е повече от 1 см. Това се приема за граница на свободното движение на крака в обувката. Когато този марж е твърде голям, ходенето става неудобно и несигурно, а това може да предизвика заболявания на тъканите и ставите. Освен това рискувате да се спънете, докато се качвате по стълби.

4. Подметката е прекалено къса

При сандали, на които подметката е твърде къса, трябва непрекъснато да държите обувките с пръстите на краката, за да не падат. Това означава, че мускулите са напрегнати през цялото време, а товарът върху стъпалото се разпределя неравномерно. Когато пробвате нови обувки, не забравяйте да се ориентирате по най-предната точка на крака.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X