Напишете дума/думи за търсене

Домашни хитрини за свежи и чисти кърпи

Смартфонът, дистанционното и клавиатурата не са единствените места, на които в дома живеят най-много микроби. До тях спокойно може да се наредят хавлиените кърпи. При неправилна употреба те може да се превърнат в източник на неприятни миризми и дори плесен. Сред причините са способността им да задържат влагата дълго време, това, че се използват в помещения, в които има повече микроорганизми, като баня, тоалетна, кухня, неправилното съхранение и др.

Всъщност обаче не е толкова сложно да имаме свежи и чисти кърпи.

Честота на прането

* Със сигурност е необходимо да ги перете често, дори да ви се виждат чисти. Ако в дома има двама - трима души, сменяйте кърпата за ръце на всеки два дни. За детето - задължително отделни кърпи за лице и ръце.

* Не оставяйте замърсените кърпи за дълго време в коша с мръсни неща. Перете ги веднага! Ако все пак това е невъзможно, убедете се, че не са влажни, когато ги заделяте, защото така в тях бързо ще се развие плесен.

Горещо

* Двойната доза перилен препарат не върши никаква работа. Тъканта просто поема по-голямо количество от него и става по-трудна за изплакване.

* Най-добрият начин за премахване на микробите и зараждащата се плесен е прането в гореща вода с температура между 60 и 90 градуса.

* Все пак не пропускайте да прочетете етикета на всяка кърпа и знаците по него.

Сушене

* След приключване на цикъла на пералнята машина, веднага извадете кърпите.

* Ако нямате сушилня и се налага да съхнат в затворено помещение, осигурете циркулация на въздух.

* Спомнете си как нашите баби са сушели и кърпите и дрехите - на двора - на слънце и вятър през лятото, но същото и през зимата, когато навън тъканите замръзват, но затова пък студът сигурно убива микробите. Затова ако имате подобна възможност, я използвайте.

Съхранение

* Отделете специално място за хавлиените кърпи.

* Не ги натъпквайте и притискайте плътно една в друга, дори когато са добре изпрани.

* Може да поставите край тях платнени торбички с уханни треви или други видове аромати.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X