Напишете дума/думи за търсене

Най-смъртоносните храни и напитки, които консумираме всеки ден

Сентенцията гласи, че ние сме това, което ядем. Храната влияе върху структурата и функцията на всичките ни органи и системи, включително на имунната. При изобилието от готови преработени стоки обаче обикновено не се замисляме с какво се храним, докато не ни сполети опасна болест като сърдечен удар, диабет или рак. А можем да вземем мерки веднага и да елиминираме от менюто си най-вредните и токсични продукти, с които се гощаваме редовно. Незабавно ще усетим разликата. Ето най-смъртоносните храни, които със сигурност трябва да забравим според списание “Хелти ливинг”.

1. Маргарин

Години наред маслото се заклеймяваше като враг на артериите, но учените вече сочат маргарина като по-страшен за здравето. Направен е с хидрогенирана (а не с хидратирана, както често я изписват по етикетите) растителна мазнина. За да се втвърди, е обогатен с водородни атоми по изкуствен начин и съдържа трансмазнини. Повишава риска от сърдечни болести и рак. Затова по-добре консумирайте в малки количества масло от крави, гледани на паша, органичен зехтин и кокосово олио.

2. Газирана вода

Содата, дори и диетичната, води до надебеляване, показват изследванията. Мехурчетата въглероден двуокис в нея са коварни за килограмите, защото стимулират хормона на глада. Свързват я с риск от рак, сърдечни болести, инсулт, диабет, остеопороза. Въпреки това я консумират в изобилие – половината американци например пият поне чаша газирана напитка на ден.

3. Обработени колбаси

Заради тях напоследък на атака са подложени куп популярни храни - от саламите до хотдога. Особено яростни са онколозите, които постоянно вадят доказателства за връзката на рака с обработените меса, които според тях изобилстват с канцерогени, синтетични химикали и отровни консерванти. Американският институт за ракови изследвания например твърди, че един хотдог на ден (50 г обработено месо) повишава с 21% риска от рак на дебелото черво. Алтернативата е прясно месо от гледани екологично животни.

4. Пакетирани зърнени закуски

Всички обичат мюслите, защото са бързи и лесни. Но доскоро широко рекламирани, те вече са отречени като вредни, особено за милионите деца, които закусват с тях. Причината е захарта и стабилизиращите добавки. Оказва се, че тази храна съдържа нездравословни количества витамин А, цинк и ниацин (витамин B3) – понякога 30 на сто над дневната норма за възрастни.

5. Картофен чипс

Той е вкусен и пристрастяващ, но изобилства с мазнини, сол, калории. Консумиран редовно, води до трупане на килограми. Повишава холестерола, тъй като е пържен в най-вредния тип мазнини – трансмазнините.

6. Готови печени сладки

Те заместват мамините курабии, но вредят на здравето, защото повечето са правени с хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина и повишават приема на трансмазнини. Захарта също е проблем - свързана е с болести на сърцето и рак.

7. Обезмаслени продукти

От плодовия йогурт до постните мъфини и бисквити тази храна вече е развенчана. Рекламират я като здравословна алтернатива на мазните продукти, но според изследователите мазнините обикновено се заместват със захари, изкуствени подсладители, фруктозен царевичен сироп. Трябва да се знае, че мазнините не са ни враг, а храна за мозъка и тялото, но трябва да се подбират онези, класирани като “добри”.

8. Пържени картофки

Кой не ги обича? Те са солени и вкусни, но има един проблем – увреждат здравето. Дори и с малка порция хрупкави картофи от веригите за бързо хранене поемаме между 200 и 340 калории, да не говорим за големите дажби с по 700 калории. Пържени са в нездравословна мазнина, която запушва артериите. Затова по-добре ги хапвайте печени.

9. Сладолед

Той е прочута наслада, но изобилства с мазнини и захар, затова се опитайте да минавате без него или се гощавайте със сладолед само от време на време. Ако сте от онези, които лапат по една купичка на ден, значи се излагате на риск от висок холестерол и диабет. По-добре си пригответе сами качествен замразен десерт с богат на пробиотици йогурт.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X