Напишете дума/думи за търсене

Нестандартни рецепти за компот от ябълки

Есента е времето, в което да си направите зимнина. Наред с лютеницата, туршиите и сладката, компотите са едно от нещата, които традиционно се приготвят у нас. А ябълката пък е един от плодовете, които най- често се използват за това.

Ако традиционния компот от ябълки вече ви е омръзнал и търсите нещо по-различно и интересно, този материал е точно за вас. Предлагаме ви 11 рецепти за компот от ябълки, които можете да си приготвите, защото освен вкусни, те са и много полезни.

Компоти

Плодовите компоти, включително ябълковите, са много ценен хранителен продукт. Те имат високи вкусови качества, съдържат витамини и микроелементи, пектинови вещества и целулоза. Не случайно хората са ги използвали като ефикасно лечебно средство при стомашно-чревни, сърдечни и бъбречни заболявания, при хипертония и нарушения в кръвообразуването. Компотите може да бъдат и комбинирани – състоящи се от различни плодове, а освен това и специални, т.е. предназначени за лекуване при определени болести (от малини, кайсии, ябълки, калина). Според начина на приготвянето си те също са различни. Едни компоти се приготвят за продължително съхраняване, а други се консумират веднага след приготвянето. Количеството на захарта при приготвянето им също е различна (от 150 до 300 г на литър) в зависимост от киселинността на плодовете. Най-вкусни са ябълковите компоти, приготвени с добавяне на различни сиропи (малинов, вишнев).

Компот от шипки и ябълки

Продукти: шипки – 200 г, ябълки – 1 кг, захар – 200 г, вода – 2 л, сок от 1 лимон.

Приготвяне: Този компот е много полезен за диетичното хранене – богат с витамини и микроелементи. Шипките се почистват от семената и власинките, измиват се в сито на течаща вода, слагат се в тенджера, заливат се с водата, прибавя се захарта и се варят 10–15 минути. Прибавят се нарязаните и почистени от семената и дръжките ябълки, лимонов сок и компотът и се вари още 10 минути. Компотът се сервира охладен.

Компот от ябълки и вишни

Продукти: ябълки – 600 г, вишни – 400 г, захар – 1 чаша.

Приготвяне: Изваждат се костилките на вишните, слагат се в тенджера, заливат се с 1 литър гореща вода и се кипват за 4–5 мин. Полученият сок се отлива, прибавя се захарта и се разбърква до разтварянето й. Прибавят се нарязаните на по-едри парченца ябълки и се варят 5–10 минути. Накрая се добавят вишните (изчистени от костилките). Компотът се кипва за 4–5 мин, сваля се от огъня и се оставя да се охлади. Поднася се охладен.

Компот от френско грозде и ябълки

Продукти: френско грозде – 1 кг, ябълки – 1 кг, захарен сироп – приготвя се от 1 литър вода, 500 г захар и 1–2 г лимонена киселина.

Приготвяне: Ябълките се нарязват на парченца, зърната на френското грозде се измиват. Плодовете се изсипват в тенджера и се заливат със сиропа. Оставят се да престоят в него 10–12 часа, после се кипват и се охлаждат. Компотът може да се стерилизира в буркани както всички други компоти.

Компот от ябълки и круши

Продукти (за 20–25 буркана): ябълки – 5 кг, круши – 5 кг; захарен сироп – 4–5 л, приготвен от 900 г захар на 2 л вода.

Приготвяне: Ябълките и крушите се измиват, обелват се и се бланшират (потапят се с гевгир за 1 минута във вряла вода). Подреждат се в буркани и се заливат с горещ захарен сироп. Бурканите се варят на водна баня в продължение на 10 минути.

Компот от калина с ябълки

Продукти: плодове от калина – 200 г, ябълки – 400 г, захар – 300 г, вода – 2 л.

Приготвяне: Плодовете на калината се измиват, ябълките се измиват и се нарязват. Варят се в готов захарен сироп 8 минути. Компотът се поднася студен. Калината се среща често у нас в средновисокия планински пояс (900–1200 м н.в.), но не е популярна като плод. В някои северни страни се използва много често за компоти, десерти, туршии и др. Отличава се с високо витаминно съдържание. Плодовете се събират в късна есен или през зимата, когато са достигнали максимална зрелост.

Ябълков компот с девесил

Продукти: ябълки – 300 г, захар – 150 г, свежи корени от девесил – 50 г (или 10 г сушени листа на девесил), лимонена киселина – 1 г; вода 1 – 1 ? л.

Приготвяне: Във врящата вода се изсипва захарта, бърка се, докато се разтвори, прибавят се нарязани ябълките и девесилът и компотът се вари 10–15 минути. Преди да се свали от огъня, се слага лимонената киселина. Сервира се охладен. Девесилът (селим, русалин) се отглежда в много страни на Европа и Азия. Листата и младите корени се използват като подправка към различни менюта, а също така към разхладителни напитки, приготвени с мляко. Богат е на етерични масла, витамини, микроелементи и други полезни съставки.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X