Напишете дума/думи за търсене

Гери Владева, която обикаля сама по света: Страшно е само първия път

- Събираш ли тайни за красота от различните места?

- Тайни за красота не, но кремове да. Винаги проверявам щандовете на местните магазини за продукти, използващи традиционни местни съставки. От Япония например се прибрах с няколко на базата на ориз.

- Кое е пътешествието, за което тепърва мечтаеш?

- Сравнително малко познавам Азия и това, че съм в Австралия в момента, ще ми даде възможност да я посетя по-лесно. Както винаги ме привличат по-малко туристическите места, но все пак популярните дестинации са популярни с причина. Непал, Виетнам, Монголия и Камбоджа са тези, които искам най-скоро да посетя.

- Ти си застъпник на отговорното пътуване и насърчаваш хората да го следват. Какво представлява всъщност?

- Да си отговорен означава осъзнато да пътуваш. Да не пренебрегваш въздействието от твоето присъствие в определена дестинация.

В повечето случаи, когато се говори за отговорен туризъм, се има в предвид опазването на околната среда. Но аз смятам, че също е много важно да се опитваме да не променяме манталитета на хората.

застъпник е на „отговорното пътуване“, което включва опазване на околната среда, но и стремеж да не променяш хората и местата
застъпник е на „отговорното пътуване“, което включва опазване на околната среда, но и стремеж да не променяш хората и местата
Известно е, че Тайланд и тайландците са се променили почти напълно, заради масовия туризъм. Американците особено много влияят на дестинациите, които посещават. И то е заради факта, че в повечето случаи не се интересуват от местната куртура, а само искат „да си изкарат добре“. Всичко в дестинацията им се струва суперевтино и те буквално променят облика на една държава с парите си; защото парите в бедните страни могат да купят всичко.

Когато пътуваме, трябва да сме осъзнати как нашето поведение влияе върху местните хора. Не казвам, че не трябва да се харчат пари. Но е добре да се харчат за подпомагането и развитието на уникалните елементи на традиционната култура.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X