Напишете дума/думи за търсене

Възстановете енергията си със студена вода

Лечебните практики на Кнайп най-общо се отнасяли за различни състояния (като настинки, бронхити, катари, мускулни болки или проблеми с кръвообращението) и не били толкова свързани с лечението на целия организъм с вода, практикувано от древните философи. Тези лечебни практики включвали последователно потапяне на пациентите във вани със студена и гореща вода или вземане на “зиц вана” (от немски Sitz “седя”) – т.е. седяща вана. Основно при тях било наблюдението за това как температурата на водата влияе върху кръвообращението и последователното къпане в гореща и студена вода било смятано за лек за голям брой заболявания.

Без да осъзнава резултата, Себастиян Кнайп съветвал енориашите си да практикуват древни индийски техники за изцеление: да ходят боси в росна ливада за цялостно тонизиране на тялото си. Тези древни хидротерапии все още са популярни и валидни, но имат леко пуритански привкус – студени вани, студени душове, студени компреси или неприятно горещи такива. И все пак водните терапии не бива да са неприятни! Възможно е къпането да гали сетивата, да доставя удоволствие за всяко от тях и да носи удовлетворение, носейки едновременно с това трайни ползи.

Вани на Кнайп

Процедури при общи оплаквания

Студена вана за възстановяване на енергията

• Напълнете вана със студена вода (около 16°C) с дълбочина около 25 см. Седнете във ваната, като втривате в тялото си водата в продължение на около една минута. После енергично се подсушете с кърпа. Ще се чувствате пълни с енергия в продължение на часове.

Кнайп също така препоръчвал четкане на тялото или изливане на студена вода върху тялото като лек срещу умора. Четкането на тялото също така стимулира лимфната система, което помага на тялото да се освободи от отпадъчните вещества.

Горещо и студено срещу болки и страдания

Кнайп препоръчвал последователно седене в гореща и студена вана, но душът също върши работа.

• Започнете с приятен топъл душ за около 2–3минути и после намалявайте температурата, докато водата стане студена, за около 3 минути, после пак постепенно я затоплете и после пак я изстудете. Повторете процеса няколко пъти.

Болките ще бъдат облекчени, подуванията ще спаднат и циркулацията на кръвта ви ще се ускори, а вие ще се почувствате по-енергични. Това също е лек за подобряване на цялостното състояние на организма.

Успокояваща и дълбоко почистваща вана

• Влезте във вана наполовина пълна с вода с телесна температура. Докато седите във ваната, бавно добавяйте студена вода и в период от 15 минути намалете температурата до 15°C. После излезте, увийте се в голяма топла хавлия и си починете така за около един час.

Тази вана е много отпускаща и лекува стрес, безсъние и действа детоксикиращо, като елиминира алкохола, никотина или кофеина, тъй като стимулира бъбреците да работят по-усилено. Ефектът може да е още по-добър, ако пиете чай от валериан, мащерка или копър преди ваната.

Вани при проблеми в тазовата област

• Ако страдате от менструални болки, възпаления в тазовата област или инфекции на пикочните пътища, опитайте да седите в гореща вана до 44°C в продължение на 5 минути, след което се обтрий- те със студена кърпа.

• Или направете билкова запарка на смес от плодове на хвойна, шипка и хвощ в гореща вода. Прецедете и добавете към вана гореща вода 40°C. Много успокояващо е да седнете или да се потопите изцяло във водата за около 10 минути.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X