Напишете дума/думи за търсене

Пътеводител на цветовите комбинации в интериора - втора част

Вече разказахме с какво трябва да се съобразяваме при избора на цвят за интериора, ако помещението е голямо или малко. Но има особености и когато то е с високи или ниски тавани.

Не са редки случаите, в които една стая е с висок таван, но в същото време е малка по площ. Това би могло да създаде усещането, че човек се намира в комин или кладенец.

* Промяната във възприятието може да стане, като визуално височината се намали. Това се постига чрез боядисването в тъмен цвят на пода и тавана, като тази боя трябва да "слезе" и по стените - до около 30 - 40 см под нивото на тавана.

* Друг прийом е контрастното съчетаване на цветове по хоризонтал на стените. Например натурален цвят на пода, неутрален (светъл) на тавана и ярък на стените.

При нисък таван целта е визуалното разширяване по височина.

* Ефектът може да се постигне, ако боядисате в еднакъв цвят стените и тавана, а подът е контрастен.

* Най-разумно е таванът в такова помещение да е бял.

* Друг вариант е да "разширите" белия таван, като боядисате в този цвят и 30 см от стените от горната им част.

Тясното помещение също може визуално да се поправи, като мисията ще е да се създаде илюзия за раздалечаване на стените. Психолозите посочват, че човек се чувства най-комфортно в квадратно пространство.

Затова не се препоръчва в тясна стая по-дългите стени да се боядисват в тъмен или ярък цвят. Най-добре ще е, ако са в леко студени тонове, например пастелно люляково, светло синьо, светло сиво, цвят мента. И обратно - късите стени направете ярки или тъмни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X