Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за лимона

Плод и цвят заедно

Лимоново дръвче, встъпило в плододаване, може да има цветове и плодове едновременно. Важно е да се знае, че повечето цветове не се опрашват и опадват. Възможно е едва 3 до 10% от тях да образуват плод.

Листата на лимона също се прочистват. Старите опадват, защото намалява способността им да фотосинтезират. Това е нормално явление. Над 15-20 листа са необходими, за да се изхрани един плод и да узрее. Периодът на зреене зависи от условията (приблизително 3 месеца). Зрелите плодове трябва да се откъсват с 1-2 см дръжка навреме. Плодът може да се задържи над една година на дървото, но се влошават качествата му, а дървото се изтощава.

Периодично трябва да се извършват резитби за подмладяване и просветляване на короната. Ако образуваните плодове са много, трябва да се прореждат.

Нападат го въшки и акари

Основните неприятели на лимона са листни и щитоносни въшки, и акари. Последствията от тях също са доста неприятни. Особено медената роса и чернилните гъби.

Болестите, които засягат цитрусите са различни гниенета по корените и кореновата шийка, листни петна, брашнеста мана, краста и много други.

Наврменното справяне с проблемите налага използването на химиични препарати. Превенцията е осигуряване на подходящи условия, наблюдателност и профилактични третирания особено срещу фитопатогените.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X