Напишете дума/думи за търсене

Какъв е етикетът за ядене на екзотични храни

Дори и да сте фенове на мусаката, лозовите сармички и кюфтетата, от време на време сигурно ви се случва да получите покана за ресторант, в който сервират храни, които не са присъщи за нашата географска ширина.

Нормално е да се чувствате притеснени и нервни, когато ви е сервирано нещо трудно за ядене. Помните летящите охлюви на Джулия Робъртс в "хубава жена", нали?

Това обаче не бива да ви кара да се отказвате от вкусната храна от страх, че не знаете с кой прибор да я консумирате и че ще се изложите, като попаднете в неприятна ситуация. За да й се насладите, ви е нужно само малко ноу-хау.

Хранене с клечки

Дръжте ги между палеца и показалеца като химикалка, така че да можете да движите горната клечка. Поставете средния си пръст между клечките, за да държите долната неподвижна. Когато взимате храната, трябва да можете да маневрирате свободно с палеца и показалеца. След като приключите с яденето, облегнете ги от дясната страна на чинията.

Суши

Парченцата суши се ядат на една хапка. Ако са сервирани като канапета, ги хващайте с пръсти. Ако се част от вечеря или са сервирани в общо плато, използвайте клечките за еднократна употреба.

Соеви зърна в шушулка (едамам)

Те обикновено се сервират, поръсени със сол или соев сос. Можете да ги консумирате с пръсти. Изсмучете цялата шушулка, за да паднат зърната. Изяжте ги, а шушулката изхвърлете.

Морски дарове с черупки

Стриди

Те всяват страх у хората, но яденето им е лесно. Сурови стриди се сервират в половин черупка с малко лимон или дребни лукчета и оцет от червено вино. Правилото е да ги гълтате, но ако сте достатъчно смели можете да ги сдъвчете за повече вкус.

Цели скариди

В зависимост от начина на сервиране, скаридите се ядат с ръце или с виличка за морски дарове - с три зъба и къса дръжка. Ако скаридите са сервирани с опашките, тогава се ядат с пръсти, като се хващат за опашките. Пържените скариди се ядат с нож и вилица, а ако са с опашките, могат да се ядат и с пръсти.

Омар

Обикновено се сервира пречупен на две половини. Но ако ви го сервират цял, обърнете го по гръб, дръжте и усучете краката, за да ги отстраните. Направете същото с щипките и опашката. В случая най-добрият инструмент са клещите специално за трошене на омари. Счупете края на голямата щипка и натиснете със специална вилица за омари или с обикновена, за да излезе. Потопете го в соса или или в маслото, сервирани специално за него. Най-накрая счупете перките на опашката, за да консумирате най-вкусното месо.

Рак

Отстранете първо големите щипки с леки въртеливи движения. След това ги счупете с клещите, накрая с виличката отстранете месото. Останалите четири двойки по-малки щипки се отстраняват от тялото по същия начин, а месото от тях се всмуква направо с уста.

Миди

Изберете една мида с добър размер и не разделяйте черупката на две. Използвайте я като уред за отваряне на другите. Малките бели миди могат да се ядат с вилица.

Охлюви

Обикновено се сервират по половин дузина заедно със специална вилица за вадене на месото и щипки за хващане. Хванете здраво охлюва с помощта на инструмента и после извадете месото с вилицата. Ако не сте на официална вечеря, яжте с пръсти или с коктейлна клечка.

Коктейлни парти блюда

Канапета или ордьоври

Всичко, което се сервира на обща табла, трябва да бъде взето и сложено на салфетка или в чиния. То се яде с пръсти и на една хапка. Нарязани парчета зеленчук (например моркови) и сосове. Потопете парчето зеленчук в соса и го изяжте на един път. Двойното потапяне е строго забранено!

Храна на шиш

Ако храната е тип кебап и е сервирана като ордьовър, може да я изядете, като държите шиша от двата края. Но ако шишът е сервиран като официална вечеря, хванете единия край и плъзнете по него вилицата надолу, за да извадите месото и след това ползвайте нож, за да го изядете.

Маслини

Ако имат костилка, изплюйте я първо в шепата си, след това я сложете на хартиената салфетка или отстрани на чинията си. Никога не я изплювайте направо в салфетката си. Малките маслини изяжте на един път, но големите трябва да бъдат ядени на няколко хапки. Ако маслините са част от вечеря, използвайте нож и вилица.

Хайвер

Сипете само една чаена лъжичка от него върху чинията си. Повече се смята за неприлично и лакомо. Когато сервират препечения хляб, направете си свое канапе. Не взимайте повече от две порции.

Зеленчуци

Артишок

Сервира се обикновено сварен цял със сос или се пълни с нещо. Яде се, като листата му се отделят едно по едно. Всяко листо се взима с пръсти, топи се в соса откъм дебелата му част, хваща се с предните зъби, а вътрешността му се изсмуква. Остатъкът от листото се оставя на края на чинията или в друга, специално поднесена за тази цел. Листата малко преди сърцевината на артишока са почти бели с розови връхчета. Те обикновено се отстраняват, без да се ядат, тъй като връхчетата им са бодливи. Самата сърцевина е най-вкусната част. Ще я познаете по това, че е обвита в нещо като мъх. Тя се яде с нож и вилица, като се реже на хапки.

Аспержи

Аспержите се ядат с прибори или с пръсти в зависимост от дължината им и от това дали са сервирани със сос. На официална вечеря обикновено се поднасят със сос и се ядат с нож и вилица. На неофициална вечеря, когато са с къси стебла, е възприето да се ядат с пръсти. Хванете ги в края на стеблото и ги потопете в соса или маслото, консумирайте на малки хапки, като изхвърлите твърдия край.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X