Напишете дума/думи за търсене

Девиците, които се омъжват за Иисус Христос

Рождество Христово е и съм сигурна, че дори атеистите ще си пожелаят нещо хубаво, което да им се случи. Има обаче жени, които ще направят много повече. Те ще празнуват не просто Коледа, а рождения ден на своя съпруг – Иисус Христос.

Не, това не са монахините, които живеят в манастири, изоставяйки светския живот. Това са дами, които имат професии, ежедневни задачи като всички нас, но са избрали да се омъжат за Бог. При това не само мисловно, а на пълно реално. Като всички булки и те са имали бяла рокля, воал и венчална халка, но са се изправили пред олтара сами, тъй като младоженецът не е материален.

Наричат ги осветени девици или булките на Христос. Техните сватби напрактика са доживотен обет за целомъдрие и лишаване от сексуални и романтични отношения. Засега са възможни само в католическите църкви, като допреди 50 г. и в тях също са били забранени. Според проучване от 2015 г. по света има около 4000 осветени девици, но от Ватикана твърдят, че интересът към този вид обричане на Бог расте, и то на много места по света. Прогнозите са, че през 2020 г. техният брой ще е над 5000.

41-годишната Джесика Хейс е сред 254-те булки на Христос в САЩ. Тя живее във втория по големина град в щата Индиана – Форт Уейн, и от 18 г. работи като учителка в школото, което самата тя е завършила. Историята й стана извества, след като влезе в тазгодишния списък на Би Би Си за 100-те жени, извършили вдъхновяващи постъпки по света.

Джесика решава да се посвети на Бог, когато е на 36 г. Преди това е влизала в романтични отношения, но нито една от връзките й не я е завладявала изцяло. „Имаше време, когато си мислех, че призванието ми е да водя семеен живот, защото това е естествено желание за човек. Затова излизах на срещи, но никога не беше нещо сериозно”, разказва тя пред Би Би Си.

Сега, когато я питат как така е омъжена, след като е сама, често обяснява, че е почти като монахините, напълно посветена на Христос, но за разлика от тях живее като останалите хора в нейния квартал. Има работа, издържа се сама. Макар винаги да е била силно вярваща, никога не си е представяла, че ще се венчае за Господ, Затвореният живот на монахините не й допадал, а за осветените девици не била чувала нищо до момента, в който не срещнала своя духовен наставник и той „започнал да й задава правилните въпроси”.

Когато не е заета с преподаване или курсове по теология, Джесика отделя голяма част от времето си за молитва и покаяние. Редовно се среща с епископа от нейната енория и със своя духовен учител. „Въпреки че сега изпълнявам същите задължения както и преди освещаването, има разлика, защото приемането на Господ като съпруг не е същото като това, че е приятел”, обяснява тя. По думите й животът в общество, където въпросите за сексуалността имат все по-голямо значение, създава някои трудности за жените, които избират да се откажат от физическата близост и да се посветят на Христос. В повечето случаи те биват разбирани погрешно, защото решението им изглежда като предизвикателство за масовата култура. Затова често ми се налга да обяснявам, че на първо място за мен е отношението ми с Бог и моето тяло принадлежи само на него, признава Джесика.

В САЩ има Асоциация на осветените девици, която работи за защита на техните права. Нейни членове са психолози, пожарникари, счетоводители, бавачки и дори жени с успешен собствен бизнес. Макар популярността на този вид бракосъчетания да расте, все още много хора не ги приемат, което не е изненадващо, тъй като практиката за светско целомъдрие в името на Господ започва да намалява след Средновековието за сметка на нарастващата популярност на монашеския живот. Преди това много жени са плащали с живота си, избирайки да останат девствсвени в името на Бог, и са били обявявани за мъченици от църквата. Би Би Си припомня, че сред тях е света Агнеса от Рим, която е убита, защото пазела невиността си, давайки обет да посвети живота си на Иисус Христос. Едва през 1971 г. Ватиканът приема правила, които дават определен статут на осветените девици.

Преди няколко месеца пък Светият престол на Римокатолическата църква издава указ, с който разреши на жените, които искат да се посветят на Христос, да не бъдат девствени. Това беше едно от ключовите условия и по него те се отличаваха от монахините, даващи обет за целомъдрие в момента на подстригването си, без да е необходимо преди да са били такива.

Документът бе в отговор на многобройни писма до папа Франциск от епископи от цял свят, които молят за разяснения каква е ролята на булките на Христос в Католическата църква, чийто брой непрекъснато расте. Призивът за засвидетелстване на девственост, съпружеска и плодотворна любов към Христос не се свежда до символа на физическото целомъдрие, обясни Ватиканът.

Този отговор обаче предизвика доста смесени чувства. От американската асоциация на девиците, в която членува Джесика Хейс, заявиха, че са шокирани да научат от църквата майка как физиологичната девственост вече не се смята за предпоставка за водене на девствен живот. „Цялата традиция на църквата категорично потвърждава, че една жена трябва да е девствена - физически и духовно, за да може да получи девическо посвещение", се казва в изявление на организацията. Според членовете й правилата не бива да се променят и желаещите да се посветят на Бог никога не трябва да се изкушават от сладостите на светския живот. Това би противоречало на целомъдрието, към което би следвало да се придържат „булките на Христос”.

Самата Джесика смята, че все повече жени избират път като нея, тъй като се нуждаят от точно такова служене на Господ.

В индуизма също има подобни церемонии, на които млади момичета се бракосъчетават с божества. Непалските девойки например се свързват с Вишну, когато са на 6-9 години. След пет години за тях се прави още една религиозна венчавка с божество, но на по-късна възраст могат да се омъжат и за човек, когото обичат.

Монахини откраднаха $ 500 000 от училище заради хазарт

Днешният свят предлага много изкушения на хората, които решават да се посветят на Бог, и не всички от тях успяват да им устоят. Преди дни стана известен случай на две монахини в Калифорния, които откраднали половин милион долара от католическо училище, в което работели като директор и преподавател.

Двете били много добри приятелки и често пътували до Лас Вегас на почивка. Имали и обща страст – хазарт, за която им били необходими много пари. Затова започнали да вземат от даренията за училището. Внушителната сума успели да изнесат за шест години.

Кражбата им била разкрита, след като родител на ученик поискал проверка на получаваните в училището средства. Така станало ясно, че те не постъпват по сметка на училището, а в друга, до която имали достъп само двете монахини.

Миналата година двете са се пенсионирали, но след направеното разкритие са се признали за виновни, изразили са съжаление и са обещали да съдействат на разследващите органи.

Мери Креупер била директор на училището 29 години, а Лана Чанг работила като учител в продължение на около 20 години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X