Напишете дума/думи за търсене

8 натурални средства против сухи очи

Всеки трети поне веднъж в живота е страдал от сухи очи. Това се случва, когато очите не произвеждат достатъчно сълзи, за да останат хидратирани или защото сълзите се изпаряват твърде бързо. Това обикновено се случва поради хормонални промени, промени в околната среда, контактни лещи или някои лекарства. За щастие има различни естествени начини за лечение на сухи очи, без да се прибягва до медикаменти.

1. Вземете овлажнител

Нездравословната среда е основната причина за сухота и в повечето случаи овлажнителят е отговор на вашия проблем. Той добавя влага в помещението, в което е поставен, и с повече влага във въздуха, сълзите от очите ще се изпаряват много по-бавно. Важно е обаче да проветрявате редовно, когато не сте в стаята, за да предотвратите натрупването на мухъл. Освен това, ако живеете или работите в прашна среда, помислете за инсталиране на въздушен филтър за по-чист въздух.

2. Опитайте с топъл компрес

Съставът на сълзите е главно от масло, вода и слуз в равни количества. Когато очите ви станат раздразнени и възпалени, те спират производството на масло в клепачите, което води до сухота. Лесен начин да се облекчи дразненето, причинено от това, е да се използва топъл компрес върху клепачите за няколко минути. Влагата от топлата кърпа ще спомогне за втечняване на маслата в жлезите и за облекчаване на дискомфорта.

Намокрете чиста кърпа с топла вода. Изстискайте излишната вода и я поставете върху клепачите си за 5 минути. Повтаряйте ежедневно в продължение на една седмица, за да намалите възпалението.

3. Пийте повече вода

Пиенето на много вода и поддържането на хидратация е най-важният фактор за по-здравословен начин на живот. Той осигурява нормалната функция на всички наши органи, включително очите ни.

Препоръчително е да се пие поне 8 чаши вода всеки ден. Не чакайте, докато сте жадни, за да отпивате по малко вода. Имайте бутилка вода до себе си през цялото време.

4. Регулирайте екрана на компютъра

Ако използвате компютъра си редовно, уверете се, че мониторът е правилно позициониран, за да минимизирате напрежението в очите. Тя трябва да стои на нивото на очите или малко под него. Хората, които гледат в монитор, работейки, мигат 3 пъти по-малко от тези, които имат различен тип работа. Настройте екрана и яркостта на екрана до ниво, което се чувства комфортно. Правете 10-минутна пауза на всеки час от екрана.

5. Дръжте очите чисти

Добрата хигиена е от ключово значение при лечението на сухи очи особено ако страдате от сухи очи от дълго време. Чрез миенето усърдно на клепачите вие премахвате отломки, които може да се натрупват с времето и да запушат маслодайните жлези в очите. Когато става въпрос за хигиена, трябва да следвате 3 стъпки, за да поддържате очите си чисти и да не ги изсушавате.

Напълнете купата с гореща вода и я оставете да се охлади до хладка. Добавете чаена лъжичка сода за хляб. Потопете тампонче в разтвора и избършете клепачите и миглите си. Правете това всеки ден в продължение на една седмица.

6. Нанесете резенчета от краставици

Краставиците може да намалят подуването около очите, да ги хидратират и да отпушат маслодайните жлези в очите. Поради високото си съдържание на вода, тези зеленчуци овлажняват очите и проникнат в кожата, за да я поддържат хидратирана, докато облекчават сухите очи. Вземете 2 пресни парчета краставица и ги нанесете върху очите. Дръжте ги там в продължение на 15 минути, докато резените от краставици започнат да изсъхват. Правете това два пъти седмично.

7. Удвоете приема на Омега-3

Няма съмнение, че омега-3 мастните киселини имат много положителни ефекти върху здравето като цяло. Молекулите в тях са части от клетъчната мембрана и играят решаваща роля в борбата с възпалението и насърчаването на производството на естествено масло в жлезите на очите. Приемайте ги като добавки или чрез сьомга, риба тон, ленено семе, чиа семена, соя, рапично масло и др.

8. Капки от рициново масло

Рициновото масло е единственият вид масло, което има функция на водосъдържател. Това го прави идеално лекарство за сухи очи, защото предотвратява изпарението на сълзите.

То намалява усещането за парене, зачервяване и подуване, причинено от сухи очи. Поради антибактериалните си свойства рициновото масло може да лекува и инфекции на очите и да предотврати навлизането на бактериите в окото. Преди сън в легнало положение сложете по 1-3 капки рициново масло във всяко око. Затворете и масажирайте очите за няколко минути. Не слагайте контактни лещи поне 12 часа след рициновото масло. Правете това в продължение на седмица.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X