Напишете дума/думи за търсене

Практични съвети за перфектен великденски козунак

Има множество рецепти за приготвяне на козунак с различно ниво на сложност и разнообразни резултати. Но при всяка рецепта е важно да спазваме няколко основни правила:

Тестото не трябва да е рядко, но не бива и да е твърде гъсто - така ще избегнете плоските и твърди козунаци. Най-добре е да се стремите към „златната среда” на консистенцията на тестото, което означава да е въздушно. Освен това, тестото не бива да лепне по ръцете.

Козуначеното тесто обича топлината - затова месете на температура 30 - 45 °C. Опитните кулинари издават, че тестото за козунак трябва да меси и втасва в тишина, затова се опитайте от времето на първото заместване до изпичането в кухнята да няма резки шумове - иначе рискувате козунаците ви да спаднат.

Запълнете формата за печене на половина, след което оставете тестото да се надигне до ? от височината на тавата. После сложете във фурната да се пече.

Преди печенето може с помощта на четка да намажете козунака с жълтък, смесен с 1 с.л. вода и малко масло - така коричката ще се получи хрупкава, а не прекалено твърда.

За да се изпече козунакът равномерно, преди печенето забийте дървена пръчица в средата. Когато ви се стори, че козунакът е готов, извадете клечката - ако е суха, значи козунакът е изпечен.

Печенето трябва да е в овлажнена фурна, затова поставете чаша с вода.

Приблизително време за изпичане: за козунак под 1 кг - 30 мин, 1 кг - 45 мин, 1,5 кг - 1 час, 2 кг - 1,5 часа.

Ако козунакът започне да изгаря отгоре, покрийте го със суха хартия.

Оставете готовия козунак да изстине напълно, преди да го извадите от тавата.

За още практични съвети и вкусни идеи харесайте страницата ни "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X