Напишете дума/думи за търсене

Калина Влайкова и нейната история с думите

Познаваме Калина Влайкова като един от водещите репортери на "Нова телевизия", но самата тя признава, че работата й в "24 часа" и екипът на вестника са й дали най-ценните уроци в професията и са я научили как да пише.

След като напуска телевизията през 2018 г., Калина се отдава на проект, който днес нарича своя "мисия". Тя създава платформата "Разбери ме", която предлага класове по писмена комуникация, но не само. Ако искате да изпратите мотивационно писмо, да речем, но не се чувствате уверени в думите или искате да направите истински силно впечатление, Калина и екипът й ще ви помогнат. А може би ви предстои да кумувате и най-големият ви кошмар не е, че трябва да се изтупате със строг костюм, а това, че изтупан в строгия костюм, трябва да държите реч пред 200 екзалтирани от емоции и коктейли гости. Калина и екипът й не само ще помогнат за речта, но и ще ви подготвят за излизането пред хора. Дълъг е списъкът с консултантски услуги в "Разбери ме" и днес ще разберем повече за тях.

Калина, помогнете ни като начало да разберем „Разбери ме“. Какво представлява вашата платформа?

Лесен път към разбирателство. С колегите, с партньорите, с клиентите. „Разбери ме“ е своеобразна рецепта за ясно и ефективно изразяване чрез текст.

Много често писмената комуникация „препъва“ общуването и пречи на работата. Случвало ви се е навярно. Пишете нещо уж най-нормално, а отсреща ви се обиждат. „Защо ми се караш?!“ Или се хващат за някаква дума, която няма нищо общо с основното ви послание. Или пък разбират нещо съвсем различно от това, което искате да обясните.

Затова създадох класовете по писмена комуникация „Разбери ме“. Тяхната цел е именно да изчистят тези недоразумения. И да помогнат на хората да се изразяват успешно в писмена форма, ако задълженията и заниманията им изискват това. Най-общо в рамките на обученията те усвояват своеобразен алгоритъм за ясно, прецизно и ефективно оформяне на посланието си в текст. Плюс множество доказано успешни „жокери“ за привличане и задържане на вниманието към този текст, които лично съм изпробвала през последните близо две десетилетия журналистическа работа.

Алгоритъмът стъпва върху правилата, по които се подготвят новинарските материали във вестниците. А те от своя страна са златен стандарт за кратко, ясно, стегнато, въздействащо и ефективно изразяване в писмена форма.

Защо е необходимо хората да усвоят знанията, които предлагате?

За да си улеснят живота и работата. Защото в противен случай губят. Губят енергия. Губят доверие. Губят престиж. Губят интереса на отсрещната страна. Губят време. А в бизнеса времето е пари.

Все по-голяма част от деловата ни комуникация е в писмен вид. Дори не си даваме сметка колко много пишем. Пишем мейли, оферти, покани, интернет съдържание, отчети, доклади, съобщения, статуси във фейсбук. Всички пишат. Социолози, астролози, програмисти, журналисти, секретари, общински служители.

Ако написаното е поднесено неясно, скучно, тъпо и неграмотно, започват проблеми. Обяснения, недоразумения, доизяснявания, погрешни действия, дори напрежение и конфликти. Просто защото не сме се разбрали. А не сме се разбрали, защото не сме се изразили както трябва. Това неминуемо удря по ефективността и може да нанесе сериозни щети на бизнеса и крайните резултати.

Тогава някак предпочитаме да се оправдаем, образно казано, с колегата от съседния отдел. Той пък ще се оправдае с нас. Не се замисляме, че всъщност грешката е в нашата обща неспособност да се разберем и заедно да постигнем желаните резултати.

За какви хора са предназначени обученията?

За всички, чиито задължения и занимания включват работа с текст, писмена комуникация и кореспонденция. Моделът е абсолютно универсален и приложим във всякакви области. И на всички езици.

Най-ценното му е, че не просто те научава как да пишеш. Той помага да отсееш най-важното от несъщественото. Да се фокусираш върху главния проблем и съответно по-бързо да стигнеш до решението му. А не да се луташ в несъществени детайли и плява.

Единственото изключение са може би учениците. „Разбери ме“ би бил полезен и за тях в житейски план. Но няма да им помогне непосредствено за подготовката на писмените им работи. Там изискванията са други.

Времето ли е най-ценният ресурс днес и как вие самата го съхранявате в своята работа?

Наистина е ценен, наистина струва пари и наистина е важно да го уважаваме. Както своето, така и времето на другите. Затова например се стремя да не закъснявам за срещи. Не е честен аргументът „Е-е-е, какво толкова, 15 минутки“. Това са си твоите 15 минути и аз нямам право да ти ги крада. Включително и чрез безобразен текст, който да четеш сума време и накрая да си в абсолютно недоумение какво съм искала да ти кажа.

А извън работата – имате ли своите открития за това какво пести време?

Не съм най-добра в тайм мениджмънта. Способна съм да отделя часове за мислене на една единствена най-правилна, важна и незаменима дума. А след това за 15 минути да прекопая няколко лозя, образно казано. Вярвам в дисциплиниращата сила на крайните срокове, които винаги се стремя да спазвам.

Да поговорим за философията на думите – сила или слабост са те? Силата да бъдат пътека до желанията и чувствата на другите хора и слабост, когато не може да ги защитим с действия?

Думите са просто средство. Всичко е до начин на употреба. Той може да ги превърне както в зловещо оръжие, така и в съзидателна сила. Помните „1984“ на Оруел. Там режимът се беше заел да унищожава езика и да го заменя с нов. За да изчезнат понятията за ценностите. А изчезнат ли понятията, изчезват и ценностите. Крайната цел – аморфна и лесна за управление човешка маса. Опасявам се, че в някакъв смисъл подобно нещо се случва и в наши дни. Затова приемам „Разбери ме“ и като вид мисия.

Вярвате ли, че думите имат свръхестествени сили? Някои автори казват, че когато напишат нещо, след това то се случва в реалността.

Не, не им приписвам свръхестествени сили и паранормални способности. Те са достатъчно магически сами по себе си, стига да попаднат в правилните глави и ръце. И съответно могат да бъдат празни и отвратителни, ако се употребяват по този начин.

Вярвам обаче безусловно в тяхната ефективност. Ефективната комуникация чрез думи е наистина ключ към успеха от всякакво естество. Затова е важно да я овладеем добре.

Предлагате услугата писане – вие може да напишете сватбена реч, мейл до шефа и да подредите нечии идеи в изречения. Кои са най-забавните и кои са най-вълнуващите поръчки, които сте изпълнявала?

Много ми беше приятен разказът на възрастен български емигрант, с когото обсъждахме да напиша мемоарите му. Като млада луда глава навремето обрал няколко банки в Швеция. Лежал по затвори. Бягал, скачал от прозорци, чупил крака, крил се в гори, за малко да умре. Забъркал се с видни международни мафиоти. Наистина изключително интересна история. Днес си е съвсем порядъчен възрастен гражданин и стопанисва малък автосервиз в Германия.

Предстои ми да „преведа“ и да „облека“ в думи една много сложна, направо космическа инженерна технология за производство в строителството.

Наистина темите са всевъзможни и от най-различни сфери. Целта обаче е една. Да бъдат разказани ясно, достъпно и интересно. Да се разбират.

Каква поръчка за написване не бихте изпълнила?

Компромат. И донос.

Кои са думите, които обичате да чувате от хората?

„Ще ти пиша“. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X