Напишете дума/думи за търсене

Мария Спасова: Любовта ме върна в България

С място в почетна Менделеева таблица до края на 2019 година за своите постижения в областта на химията ще бъдат отличени 118 млади учени от цял свят, точно колкото са елементите в периодичната система.

До този момент това световно признание от Международния съюз по чиста и приложна химия (IUPAC) са получили едва 31 млади изследователи, а сред тях вече има българско присъствие. Под номер 51 като химическия елемент антимон (Sb) фигурира доц. д-р Мария Спасова от Лабораторията “Биологично активни полимери” към Института по полимери – БАН, заради цялостния си принос в областта на научните изследвания.

Доцент Спасова впечатлява научната общност още със защитата на своята дисертация преди близо десет години, като нейният труд е сред шестте най-добри в света, а научните публикации в него са цитирани от чужди учени над 300 пъти.

- Доц. Спасова, какво означава за вас да получите световно признание от IUPAC наред с едва 118 ваши колеги от цял свят?

- Това е изключително постижение и осмисля работата ми като химик и като млад изследовател. Поощрява ме да продължавам напред, да се развивам и да работя в областта на химията.

- Допада ли ви, че в тази почетна Менделеева таблица фигурирате като химичния елемент антимон?

- Всъщност свързването на младите химици с даден елемент е съвсем случайно и става на произволен принцип. Така че дали е антимон или друг елемент, не е най-важното. Важното е, че съм сред тези млади учени, които изпълняват мисията и основните ценности на IUPAC и които са отличени и включени в тази периодична система.

- Ще разкажете ли повече за участието ви в създаването на апарат за нановлакна, които се използват в областта на съвременната медицина, включително и за лечение на рак?

- Постижението е на лабораторията, а самата тематика и конструирането на апарата са по идея на моя научен ръководител, член-кореспондент Илия Рашков. В дисертацията, която започнах да разработвам през 2003 г., това беше една от основните цели - да конструираме и създадем такъв апарат. С негова помощ получаваме материали от ново поколение, които са съставени от микро- и нановлакна. Апаратът може да се използва за получаване на материали, в които могат да се включат противотуморни лекарства.

И всъщност вече под формата на импланти тези материали могат да се поставят на мястото на отстранени тумори. Експерименти, които сме провели с опитни животни тип златисти хамстери, показаха, че локалното поставяне на имплантите в мястото на отстранения тумор води до увеличаване на средното време на преживяване на животните и намаляване на процента на метастазите.

- Какви други постижения имате в своята област?

- Моите постижения са в областта на дизайна и получаването на биосъвместими и биоразградими полимери и материали на тяхна основа. Те могат да намерят приложения както в биомедицината като покрития на рани или подложки за тъканно инженерство, така и за целите на селското стопанство и направата на защитни суперхидрофобни облекла.

- По какво работите сега?

- По получаването на ново поколение суперхидрофобни материали, които всъщност не само не се мокрят, но и възпрепятстват развитието и адхезирането на патогенни микроорганизми върху тях. Реалното приложение на тези материали би било в изработването на облекла, които се самопочистват. Върху тях не се задържат замърсявания, а при тяхното намокряне самите замърсявания се отделят заедно с водните капчици и така повърхността остава абсолютно суха. Такива разработки първоначално са правени за производството на защитни облекла за военните, но вече навлизат и за масова употреба. Вече има и такива спрейове, които са на основата на суперхидрофобни материали.

- Очаквахте ли, че ще направите такова силно впечатление на научната общност още с вашата дисертация?

- Бях изненадана, защото на церемонията бяха поканени само шест млади изследователи. От Източна Европа бях само аз, четирима колеги бяха от Америка и един от Швейцарския технически университет. Първото място спечели колега от Университета в Бостън, Сащ, който бе награден с 15 хил. евро.

Защитих докторската си степен през 2007 г. с пет публикации и резултатите в тях бяха много добре приети от международната научна общност, тъй като върху тях бяха забелязани над триста цитата. Тоест учени от цял свят са прочели моите разработки и впоследствие са ги цитирали в свои трудове.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X