Напишете дума/думи за търсене

Как да управляваме мъдро семейния бюджет

Много от семействата живеят от заплата до заплата, отделяйки рядко някакви пари за черни дни. Повечето от нас зависят от кредитните си карти да ни преведат през насеченото финансово трасе, докато дойде време за плащане на труда ни. С помощта на специалисти съставихме план, по който бихте могли с добра самодисциплина да посрещате ежедневните нужди на цялата фамилия и да съумявате да спестявате за почивка или за образованието на децата.

Приходи на домакинството

Направете си таблица, в която най-отгоре впишете общата цифра от приходите, които влизат в дома ви. Тук включете не само заплатите, но бонусите, комисионните, печалбата от семейния ви бизнес, ако имате такъв, хонорари, наеми и прочие източници на получаване на банкноти всеки месец.

Разходи на домакинството

Направете график с харчовете, които ви се налага да правите. Освен месечните сметки за ток, вода, парно, телефон и интернет, включете и годишните ви данъци, застраховки и разходите ви на ежедневна база.

Фиксирайте бюджетни си цели

Напишете на един лист с какво ви е важно да се сдобиете или какво трябва да платите, разделяйки ги на краткосрочни, средноспешни и дългосрочни финансови цели. Опишете срещу всяка нейната важност и защо е необходимо да се направи този разход. Накрая огледайте заедно с партньора си списъка и опитайте всеки от вас да зачеркне поне по един харч. В крайна сметка ще се окаже, че велоергометърът не е по-важен от курса по немски на детето.

Помислете за спестявания

Всяко семейство има желание да спестява, но не винаги има възможност за това. Помислете откъде можете да отделите малко, но редовни пари, които в края на годината да са достатъчни за нова мебел, нова техника или за отдавна мечтана екскурзия. И тук е важно да разграфите точното време и точната сума, която ще слагате в прасето касичка. Обърнете се към банката си. Почти всяка банка предлага програми за спестяване. Например при една такава програма от 2.5 до 10 % от всяка сума, която теглите от дебитната си карта отива във ваша спестовна сметка, по която се трупа лихва. Така лесно и неусетно можете да спестите за коледните подаръци или следващото море.

Маркирайте фонда „И аз съм човек”

Човек и добре да живее все някога му се иска да прекрачи границата на финансовите си възможности и да си направи кефа, както намери за добре. Всеки има нужди, желания и искания. Изредете черно на бяло нещата, които си обещавате от много време, но все не остават пари за тях. Преценете въз основа на останалите графи в таблицата откъде може да се отреже някой и друг лев и се опитайте да не ги харчите за нищо друго освен за отдавнашния ви блян. Стар и изпробван трик е събирането на стотинки в касичка или буркан. Например си казвате, че всяка монета от левче, която ви попадне, отива в касичката за нови ски. Лесно е!

Направете си резерв за спешни нужди

Този бюджетен депозит е необходим за всеки индивид, независимо дали е част от голямо или малко семейство, или живее сам. Както е казал народът, всеки трябва да има бели пари за черни дни. Преди да се изкушите да купите малките сладки възглавнички за леко поомръзналия ви диван, спомнете си, че е по-добре да имате финансова „патерица”, отколкото добре разглезен гръб.

Джобни

Важно перо от семейния бюджет, без което, както да въртим и сучем, няма как да избегнем. Заложете цифра, която отива за ежедневни транспортни разходи до офиса, училище и обратно. Не забравяйте за храната, но задължително оставете дребни пари за голям и свеж коктейл или биричка в края на деня. Но не правете компромис с всекидневната си финансова дисциплина, защото и финансовият министър да ви направи семейния бюджет, парите все няма да ви стигат.

Малък съвет

Звучи налудничаво, но е пробвано и работи. Ако се заемете да пишете в малко тефтерче абсолютно всяка похарчена през деня сума и за какво е похарчена, ще видите, че ще започнете да харчите по-малко. Ще ви стане неудобно, когато видите черно на бяло, че днес сте си купили три студени чая, за които сте дали общо 4.50 лв. И като нищо ще започнете да си правите студен чай вкъщи, когато осъзнаете, че за литър от него сте похарчили едва 1 лв.

Бъдете стратези

Това е много необходима стъпка в семейната ви хазна. Особено в днешната икономическа обстановка, в която паричният поток се променя непрекъснато. Ако междувременно финансовите ви постъпления се променят в неособено добра посока, винаги можете да преразгледате и преизчислите банкнотния си баланс.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X