Напишете дума/думи за търсене

5 промени в бенка, които може да сигнализират за нещо нередно

Повечето хора имат около 30-40 бенки по тялото си. За щастие няма връзка между броя на бенките и меланома.

Редовният самостоятелен преглед може да ви помогне да забележите всичко, което е подозрително, навреме и да получите професионална помощ, предотвратявайки сериозни последици.

Асиметрия

Асиметрията може да е знак, че нещо не е наред с бенката. Нормалната бенка трябва да е симетрична, което означава, че и двете й половини трябва да изглеждат еднакво. Те трябва да съвпадат помежду си по размер, цвят и форма. Ако нарисувате въображаема линия от средата на бенката, трябва да видите 2 съвпадащи части.

Граница

Доброкачествените бенки обикновено имат гладки и добре очертани граници, докато при злокачествените е възможно да видите неправилни и неравномерни краища. Те може да бъдат парцаливи или „замъглени“ и постепенно да изчезнат в околната кожа.

Цвят

Наличието на много цветове в бенката може да бъде смущаващ знак, тъй като се предполага, че здравите бенки са един цвят (обикновено кафяв). Ако бенката се състои от различни нюанси на кафяво, черно, червено, бяло или синьо, може да е червен флаг, че е време за посещение при дерматолог.

Диаметър

Важно е да обърнете внимание на размера на бенката: ако е по-голям от 6 милиметра, това може да бъде предупредителен знак. Някои меланоми могат да бъдат по-малки от този размер в начален етап.

Развитие

Наблюдавайте как се променя вашата бенка във времето. Възможно е да има някои разлики в размера, формата или цвета. Текстурата й може да се промени, когато доброкачествената бенка се превърне в меланом. Ако забележите някакви промени или нови симптоми като болка, подуване или сърбеж, не отлагайте посещението си при лекаря.

„Грозното патенце“

Така се нарича алтернативният подход за откриване на злокачествено заболяване, комбинирано с гореизброените характеристики, за по-добър начин за самодиагностика.

Според метода „Грозното патенце“ е важно не само да се проверяват бенките по критериите за нормалност, но и да се сравнят помежду си. Бенките, които се различават драстично от другите, може да е симптом за злокачествено образувание.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X