Напишете дума/думи за търсене

Храни, виновни за торбичките под очите

Спали сте чудесно, но въпреки това се събуждате сутрин с торбички под очите и се чудите защо. Освен липсата на сън виновна за тях може да бъде и храната, която консумирате.

В консервите има много натрий, който се използва за стерилизиране. Това може да доведе до много здравословни проблеми и подпухналите и подути очи са само един от тях. Затова преди да ядете или готвите храни от консерви, изплакнете обилно, за да премахнете излишната сол.

В доматите се съдържа соланин. Той е известен с това, че причинява възпаление и подпухналост. Така че, ако редовно се събуждате с подпухнали очи, премахнете домати от менюто си.

Ако сте алергични към пшеница, ечемик или ръж или имате непоносимост към глутен, яденето на всичко, направено от тези неща, може да причини подуване на очите и на корема.

Лактозната непоносимост е доста често срещано. Около 65–70% от възрастното световно население страда то нея. Така че, ако попадате сред хората, чийто метаболизъм не харесва млечните продукти, извадете ги от хранителния си режим, за да избегнете ненужно подпухване. И не забравяйте, че вашите любими сладоледи също са млечни продукти.

Захарта е една от най-възпалителните храни. Тя причинява възпаление по цялото тяло, но около очите се вижда най-много, защото кожата там е тънка и склонна към подуване. Ограничаването на захарта или пълното й избягване има много други ползи за здравето. Изкуствената захар или подсладители също са предпоставка за подпухване.

В лютите чушки също се съдържа соланин, но в тях може да се намери и съединението капсаицин, което може да доведе до изгаряне и възпаление на тъканите. И това възпаление може лесно да се появи около очите.

Храни, които помагат срещу подпухването на очите

Магданозът помага на бъбреците да изведат от тялото излишните течности.

Ако редовно се събуждате с подпухнали очи, включете това растение непременно в менюто си.

Една от причините за подпухналите очи може да бъде запекът. Затова започнете да ядете овесена каша на закуска. Овесът е богат на фибри и спомага за редовното изхождане, като по този начин намалява подпухналостта.

Авокадото пък ще ви помогне с торбичките външно. Поставете резени от него върху очите за 10 мин – върши чудеса. Тъмните кръгове може да са причинени от дефицит на витамин К, а авокадото е богат на него.

Поставянето на охладени резени краставица за 15 мин също е чудесен начин да освежите уморените си очи и да премахнете и торбичките за очи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X