Напишете дума/думи за търсене

Добрият Ицо и злият Хазарт

Рап поетът е длъжен да умре от глад, но да не изневерява на очакванията и изискванията към него
Рап поетът е длъжен да умре от глад, но да не изневерява на очакванията и изискванията към него

Възходът им в следващите години е сякаш неизбежен, налагат собствен откровен стил в рапа, който кореспондира отлично с нуждите на градската култура. Подходът им е “чети между редовете”, култовите им парчета нямат нужда от изреждане.

Тази година около излизането на дебютния солов албум на Хазарта “Неправилен рап” стана ясно, че Буч е напуснал “Ъпсурт”. Самият той обясни, че това е станало

без скандали и по взаимно съгласие Красимир Генов признава в интервю, че “в един момент беше най-добре всеки да ходи натам, накъдето го влече най-много”.

Малко след това той се хвана с добрия си приятел Goodslav и двамата представиха трака BG Rap.

В действителност Буч никога не е бил силен елемент от успешната формула на “Ъпсурт”. Истинските творци винаги са били двама - Хазарта, автор на текстовете и енергиен двигател, и Бат Венци, който създава аранжиментите и менажира добре.

Ицо открай време има отношение към политическия живот у нас. Не е крил, че винаги е гласувал за СДС. През 2013 г. решава, че не е редно почти всички артисти в България да си мълчат по важни въпроси. Така той заявява подкрепата си към ДСБ, после и към Реформаторския блок. Лидерите им горещо го прегръщат и умело играят с името му, а хората приемат, че рапърът е един от тях. За своята поддръжка той не получава нищо. За него това не е бизнес, а нещо съвсем различно - надежда за истинска промяна.

За него да се отстояваш, да действаш,

е по-добре, отколкото празното философстване

и наизустеното повтаряне, че всички са еднакви.

С годините Хазарта се разочарова от всичко случващо се в политиката и в десния лагер. Решава да замълчи, за да не обиди някого. Е, сигурно щеше. Решава да си гледа своята работа.

Изведнъж от любимец се превърна в продажник с две лица, докато колегите му може свободно да забавляват електората във всичките му цветове
Изведнъж от любимец се превърна в продажник с две лица, докато колегите му може свободно да забавляват електората във всичките му цветове

Тук е мястото да се каже, че самият той никога не се е наричал поет - за какъвто е титулуван. Даже и като истински творец не желае да се възприеме. И досега сам не е определял труда си за изкуство.

Просто прави това, което му се удава. А с него е мечта да се работи.

Без претенции и примадонщини,

той винаги уважава труда на другите. Режисьорът Валери Милев, заснел купища клипове на “Ъпсурт”, е свидетелствал пред “168 часа”, че двамата с Ицо никога дори не са спорили, защото са хора, които не дават акъл и не се месят в чуждата работа. Гледат си своята. В крайна сметка важи принципът защо да си платиш на водопроводчик, ако си такъв разбирач, че можеш да му обясниш кое как се прави.

Така с охота Хазарта прави хитове, докато в политиката онези, на които някога е помогнал, сега пеят фалшиво. Също като Гошо от Почивка. Това е негово сравнение. И точно те се обръщат срещу него и го хапят най-пламенно.

И понеже е модерно да се цитират именити творци - международно признатият писател Георги Господинов смята, че песента на Ицо Хазарта

“Заради тебе” е нашият актуален портрет днес.

Точно както “Колега” беше безпогрешната политическа присъда през 2005 г., но останала валидна и до днес.

Я кажи, заради мене ли си пак последен,

Я кажи, заради мене ли си толкова наведен,

Я кажи, заради мене ли си толко беден,

Или... заради тебе, дебил нйеден!

Я кажи, заради мене ли си непотребен,

Какво направих, че отново ми показваш среден,

Заради мен ли мозъка ти вече е повреден,

Или... заради тебе, дебил нйеден!

От “Заради тебе”

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X