Напишете дума/думи за търсене

6 причини жените да се връщат при насилниците си

"Защо продължаваш да се връщаш при него?"

Това е въпрос, който много жени с токсични връзки, чуват често от приятели и семейство. Те пък от своя страна чуват отговора „Той ме обича и ще се промени“. Тъжно е да вярваш в това, нали? Как е възможно някой, който те обича, да иска да те нарани физически, ментално и емоционално?

Повечето жертви на домашно насилие не искат да признаят пред себе си, че мъжът, когото обичат, не ги обича както заслужават.

Какви са причините малтретираните жени да намират постоянно обратно път към насилниците си?

1. Забравили сте своята стойност

Когато започнете да губите усещане за собствената си стойност, вие губите и вътрешни граници и разбиране за това какво е здравословно и правилно за вас. Да се споделяш с мъж, който те унищожава, означава да продължиш да се източваш енергийно, защото това е едностранчива връзка, в която ти полагаш всички усилия.

Когато някой се възползва от вашата щедра природа, чувства или сърце, той започва да властва над вас, което ви кара да го жадувате още повече. Колкото повече някой взема от вас, толкова повече смятате, че сте необходими и искани.

Но в токсичната връзка изобщо става дума за даване и приемане. Нищо не оставя на даващия.

2. Мислите със сърцето си вместо с главата

Връзка, от която постоянно влизате и излизате, с токсичен мъж обикновено се управлява от променливи емоции. Ще се „радвате“ на продължаваща драма и гонитба, които може да се превърнат в зависимост. Смятате, че отрицателното внимание е по-добро, отколкото никакво внимание, затова продължавате да се връщате за още.

През повечето време знаете, че това не е правилно, но успявате да се убедите, че любовта, която изпитвате към насилника си, е достатъчна причина да продължавате да търпите безчинствата му.

3. Надявате се той да се промени

Проблемът на живеенето с надежда е, че няма гарантиран резултат. При някои обстоятелства хората наистина се променят към добро, но токсичните връзки рядко оздравяват.

Боли да се отдалечиш от някого, когото обичаш, но ще те нарани още повече, ако останеш с някой, който се отнася зле с теб. Здравословните, пълноценни взаимоотношения не са в това да живеете с надеждата за това, което искате да бъде една връзка, а по-скоро процъфтяване и функциониране в реалността на това, което всъщност са.

4. Търсите някакъв завършек

Всеки път, когато се връщате при насилника си, вие оставяте поредния незавършек на връзката си. Помислете за себе си като за рана, която трябва да заздравее. Всеки път, когато се връщате в токсичната си връзка, вие отваряте раната отново, на която ще отнеме твърде дълго време да се възстанови.

Затова намерете сили и изберете завършека на тази любовна трагедия.

5. Обичате го повече, отколкото обичате себе си

Да, обичате го, това е ясно - но да обичаш някой, който е разрушителен за вашата собствена стойност, няма да ви доведе доникъде.

В тези ситуации най-доброто нещо, което може да направите, е да заобичате себе си със същата сила, с която обичате и злосторника. Това означава да се махнете от токсичната връзка завинаги.

6. Той е добре познато зло и вие се страхувате да го пуснете да си отиде

Трудно е да пуснем някой и нещо, което ни е толкова познато, дори и да е зловредно за нас.

В крайна сметка сте наясно с рутината – той ви наранява, вие си тръгвате, той се извинява, вие се връщате – и така до безкрайност.

Позволили сте на болката да се превърне в контролируема емоция, която по някакъв извратен начин ви е удобна, защото знаете какво да очаквате. Влизането в неизвестното означава, че не знаете какво ще се случи след това.

Но това чудене си има просто обяснение.

Ние контролираме собственото си щастие и избори и макар че невинаги може да изберем какво се случва с нас, може да контролираме реакцията си към него.

Заслужавате да сте в щастливи, сигурни и спокойни отношения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X