Напишете дума/думи за търсене

Меган и Хари скроиха шапка на короната

Принц Хари и Меган от няколко седмици са в Канада.

Британският принц Хари и съпругата му Меган избраха най-неподходящото време, за да обявят, че се отказват от кралските си задължения.

Три седмици преди Великобритания да напусне ЕС, двамата съобщиха, че планират да прекарват съществена част от живота си в Северна Америка. Решението им е възможно най-лошият имиджов ход за Обединеното кралство, защото

руши вековни монархически традиции

И макар да не е пряко свързано с Брекзит, със сигурност ще повлияе много върху образа на страната в този ключов момент от нейната история. Защото Меган и Хари са световни звезди. И след като не виждат бъдеще за отглеждането на своя син Арчи във Великобритания, какво остава за останалите хора, които живеят в страната или пък имат намерение да развиват бизнес с нея.

Още повече че херцогът и херцогинята на Съсекс планират вече да печелят парите си сами, а не да разчитат на годишна рента, която получават като представители на британското кралско семейство. Даже се твърди, че двамата са регистрирали марката “Съсекс”, която смятат да развиват чрез различни проекти с идеална цел по целия свят.

Меган и принц Хари СНИМКИ: РОЙТЕРС
Меган и принц Хари СНИМКИ: РОЙТЕРС
Макар Меган и Хари да даваха признаци през последната година, че не се чувстват комфортно в ролята си на ключови представители на короната, никой не очакваше подобен безпрецедентен ход от тяхна страна в този момент. Според кралски източници

Елизабет II била шокирана и обидена,

научавайки за тяхното решение от инстаграм, а престолонаследниците Чарлз и Уилям направо били нажежени от ярост, че Хари не го е съгласувал със семейството.

Затова е трудно да се каже дали желанието на сем. Съсекс да продължат да изпълняват някои от задълженията си като кралски особи във времето, когато се връщат във Великобритания, ще бъде уважено. Или по-скоро ще се реализира предсрочно желанието на принц Чарлз за редуциране на членовете на кралското семейство с представителни функции. За него се разбра през ноември, когато по-малкият му брат принц Андрю бе принуден да се оттегли от всичките си обществени задължения заради скандалното си приятелство с осъдения за педофилия американски милиардер Джефри Епстайн. Твърди се, че Чарлз е имал ключова роля за това решение на майка си и още тогава разкрил, че

когато я наследи на трона, ще ограничи представляващите короната

само до членове на своето семейство. Към онзи момент това включваше и двамата му синове Уилям и Хари, но след решението на последния промяната може да се окаже доста по-сериозна.

Съпрузите след раждането на сина им Арчи
Съпрузите след раждането на сина им Арчи

Основният проблем е желанието на Хари и Меган да продължат да подкрепят британската кралица, но да получат финансова независимост. Явно двамата си представят, че така ще се спасят от непрекъснатото медийно дебнене дали

водят луксозен начин на живот с парите на поданиците

на Нейно Величество. Те многократно бяха обвинявани, че летят с частни самолети и прекарват ваканциите си във вили на богаташи по света, включително и последната им 6-седмична коледна почивка в Канада.

5% от доходите на Хари и Меган идват от Гранта на суверена, предназначен за кралското семейство. Кралицата предава на правителството доходите от имотите на короната, а в замяна то отпуска около 25% от тях на монарсите. Тези пари обаче могат да се използват само за официалните им задължения. Личните си разходи двойката трябва да покрива от други източници.

Според кралски експерти подобен двойствен статут е невъзможен, тъй като бидейки “старши” представители на британската корона, те трябва да имат денонощна полицейска охрана. За година тя възлиза на около 750 000 паунда. Освен това ще е много трудно да се разграничат ролите им като бизнесмени и представители на монархията.

Меган и Хари наричат желанието си “нова роля в тази институция”, но от Бъкингамския дворец коментираха, че стъпката им е била неочаквана и създава проблеми, чието решение ще отнеме време.

“Ще бъде трудно те да живеят в Канада

за определен период от време, за да се занимават с бизнес, и успоредно с това да са патрони на благотворителни проекти, както и да водят живот на нормално семейство, тъй като медийният интерес ще се увеличи към тях след безпрецедентния ход, който правят”, коментира пред Би Би Си кралският историк г-жа Кейт Уилямс. 

Нейни колеги сравниха случващото се с абдикацията на Едуард VIII през 1936 г. Той

се отказва от трона, за да се ожени за американката Уолис Симпсън,

която се смята за неприемлива да стане негова съпруга, защото е разведена. Паралелът с разведената американска актриса Меган не е единственият. Според кралски кореспонденти подобно на Едуард VIII и Хари взема решения не с главата, а със сърцето си. И това е станало ясно още при започването на връзката му с Меган. Твърди се, че тогава съпругът на кралицата - принц Филип, му казал: “Много хора излизат с актриси, но малко се женят за тях”. Други пък напомнят, че се случва това, което Меган иска, както е било и в брака на Уолис с Едуард VIII.

Още през октомври в откровени телевизионни интервюта херцогът и херцогинята на Съсекс признаха, че

не се чувстват добре като част от кралското семейство

Хари заяви, че с брат си Уилям вече гледат в различни посоки, а Меган се оплака, че ѝ е било много трудно да съчетава майчинството и публичните ангажименти. Освен това много малко хора я питали дали се чувства добре. Изказванията им предизвикаха нова порция критики и напомняния, че когато живееш с парите на данъкоплатците, дължиш отчетност и публичност. И никакви холивудски мелодрами не могат да променят този принцип, тъй като до голяма степен на него се дължи въобще съществуването на монархия през XXI век.

До момента принц Хари и съпругата му се издържаха от рента от кралицата и спонсорство от частното имение на принц Чарлз. Живееха в подарена от Елизабет II луксозно ремонтирана с 2,4 млн. паунда от хазната само преди година къща в близост до замъка Уиндзор. Според “Дейли мейл” състоянието им възлиза на около 34 млн. паунда. Около 20 млн. от него са наследство на Хари от покойната му майка лейди Даяна, а 7 милиона са част от доверителен фонд, направен в негова полза от кралицата през 1994 г. Меган също продължава да има малки приходи от филми, които се излъчват с нейно участие.

Дори и да изглежда внушителна тази сума, тя няма да покрие доживотните им разходи, особено ако продължат да водят живот на суперзвезди. Американски издания обаче твърдят, че те

могат да имат много сериозни приходи, ако се установят в Канада или САЩ,

където хонорарите на известни личности като тях за участия в събития и лекции стигат до половин милион долара. Големият въпрос е как Меган и Хари ще използват тази своя известност.

Дали наистина ще се превърнат в бунтарите срещу вековните монархически традиции, или всичко ще се сведе до желанието им да излязат от сянката на короната и да водят нормален живот.

Британски медии вече нарекоха операцията им Мегзит - намек за неизвестностите, които крие също като Брекзит.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X