Напишете дума/думи за търсене

По-бели зъби с най-елементарни средства

Едва ли има човек, който да не иска усмивката му да искри от белота. Това обаче е трудно, особено с днешния начин на живот – хилядите кафета, цигарите, червеното вино, храните с оцветители. Ние обаче събрахме за вас няколко изпитани съвета, които ще направят без особени усилия и средства усмивката ви още по-прекрасна.

Жабуркайте с кокосово масло
Това е между другото стар индиански трик. Вместо с вода за уста жабуркайте няколко пъти седмично с някакво масло – най-приятно е кокосовото заради неговия мек и ароматен характер. Достатъчна е 1 с.л., която да жабуркате поне 10 минути. То ще премахне голямо количество вредни бактерии в устата ви и ще подейства благотворно върху раздялата ви с плаката.
За разлика от много други методи изплакването с кокосово масло не е свързано с работа с киселина и няма да повреди емайла на зъбите ви. Затова е безвредно и може да се практикува всеки ден.

Добрата стара сода за хляб
Содата е популярно средство и неслучайно. Тя има естествени избелващи свойства и е мек абразив, който може да помогне за почистване на петна по зъбите.
Освен това содата за хляб създава алкална среда в устата ви, която не позволява на бактериите да се развиват. Содата не е средство, което ще избели зъбите ви за една нощ, но ако сте постоянни, ще забележите разлика в цвета след време.

Не подминавайте и кислородната вода
Водородният пероксид е естествен избелващ агент, който също убива бактериите в устата. Всъщност хората използват кислородна вода от години за дезинфекция на рани поради способността й да убива бактериите. За съжаление нито едно проучване не е доказало ефектите на кислородната вода като избелващо средство, но няколко проучвания са анализирали пасти за зъби, които съдържат кислородна вода. Едно от тях установи, че паста за зъби, съдържаща сода за хляб и 1% водороден пероксид, води до значително по-бели зъби.

Трябва обаче много да внимавате с дозата, защото кислородната вода може да има и неприятни последствия за здравето ви. Най-честата концентрация на водороден пероксид в аптеката е 3% разтвор. Можете лесно да разредите тази концентрация до 1,5%, като смесите равни части пероксид и вода и я ползвате вместо вода за уста.

Ябълковият оцет също помага

Ябълковият оцет се използва от векове като дезинфектант и натурален почистващ продукт. Оцетната киселина, която е основната активна съставка в него, убива бактериите. Антибактериалното свойство на оцета е това, което го прави полезен за почистване на устата и избелване на зъбите. Оцетната киселина в оцета обаче има недобро влияние върху емайла на зъбите ви. Поради тази причина не трябва да използвате ябълков оцет всеки ден. Също така трябва да ограничите времето, през което ябълковият оцет е в контакт с вашите зъби. За да го използвате като вода за уста, разредете го с вода и го жабуркайте в устата си в продължение на няколко минути. Не забравяйте след това да изплакнете устата си с обикновена вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X