Напишете дума/думи за търсене

Защо бебетата се плезят

Бебетата са очарователни, когато се плезят, но има родители, които се притесняват за здравето на децата си, наблюдавайки тази тяхна особеност.
За щастие, в повечето случаи този тип поведение е напълно нормално. Бебетата го правят, за да си взаимодействат със света или да изразят своите нужди. Но родителите все пак трябва да ги следят, за да могат веднага да забележат предупредителните сигнали за нещо по-сериозно.
Какво бебетата се опитват да ни кажат с плезенето?

1. Гладни са
Бебетата имат силен смукателен рефлекс и плезенето може да бъде начинът им да кажат, че е време да се хранят. Те могат още да поставят ръце в устата си, да докосват устните си или да се навеждат към гърдата или бутилката.

2. Сити са
Това може да е сигнал, че не искат повече да ядат. Ако детето се опита да се отдръпне от гърдата или бебешкото шише, изглежда раздразнено или дори започне да плаче, това е знак, че вече е хапнало достатъчно.

3. Играе си
От ранна възраст бебетата имитират изражението на лицето на хората около тях. Те могат да го възприемат като някакъв вид игра, особено ако възрастните са показали някои жестове към тях. Плезенето може да е начинът на бебето да започне игра и да общува с околните.

4. Показва, че не е готово за твърда храна
Докато педиатрите казват, че може да започнете да давате твърда храна на бебетата, след като навършат 6 месеца, някои деца все още не са готови за толкова драстична промяна в диетата си. Така че може да се плези, за да изтласка храната.

5. Диша през устата
По правило бебетата вдишват и издишват през носа. Но когато бебето е настинало или има големи сливици, може да създаде навик да диша през устата. И в резултат на това да се плези. Ако забележите, че бебето ви има проблеми с дишането или издава необичайни звуци, по-добре е незабавно да се консултирате с лекар.

6. Може да има здравословен проблем
Понякога плезенето може да означава, че има газове в стомаха или лош мускулен тонус. Ако забележите, че детето ви се плези повече от обичайното, лигави се твърде много или действа странно, по-добре е да посетите педиатър.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X