Напишете дума/думи за търсене

Забавни игри за дихателна гимнастика на децата

Психолозите твърдят, че при някои деца разболяването е неосъзнат механизъм за получаване на внимание и нежност от страна на родителите, ако по принцип на детето му е липсвала в ежедневието. Ако това е така, родителите трябва да се опитат да променят поведението си спрямо детето, казва д-р Станчева, педиатър и детски невролог с 15-годишен опит.

Доказано е, че усещането за близост, принадлежност към семейството, разговорите за опознаване на емоциите, мечтите и вътрешния свят на детето подсилват имунната система и имат общо укрепващо действие, защото тогава в организма се синтезират хормони на щастието.

Ограничете гледането на телевизия
Децата с висок фебрилитет, които лежат с часове във всекидневната пред включения телевизор, от който непрекъснато се чуват тревожни новини, стават неспокойни, по-трудно понижават температурата и често се събуждат от кошмарни сънища.
При създалата се обстановка родителите трябва да обяснят на децата защо се налага да се стои вкъщи, да се ограничат посещенията при баба и дядо, каква хигиена да се спазва и да се отговори на въпросите, които вълнуват децата, съветва д-р Станчева.

Подходящи занимания и игри
Болното дете трябва да се занимава съответно на възрастта и състоянието си и от двамата родители. Уместно е редуване на активната игра (редене на кубчета, рисуване, вкл. рисуване със светлина, упражняване на сръчност, описване на деня в тетрадка, учене) и пасивни занимания (четене и слушане на приказки, приятна и успокояваща музика, телевизия, таблет).
Ако решите да му купувате играчки, потърсете такива, които ще го накарат да се забавлява без ваша помощ, такива, които ще стимулират въображението на детето.
Ако детето е на възраст да чете самостоятелно книги, добър вариант е да използвате момента да му покажете т.нар. книги-игри, които доказано стимулират логическото мислене, въображението и възпитават у детето стратегическо и креативно мислене.

Забавни игри, с които да стимулирате възстановяването на дихателната система
Можете да включите и комплекс игри от дихателна гимнастика, която ще спомогне за изработване на диафрагмено дишане и удължаване на издишването.

При разходка в парка или гората може да съберете сухи листа и да направите състезание кой ще издуха листото най-далече като го учите да поема въздух и да издиша докрай.Духането на прецъфтяло глухарче или въртележка със силен въздух и свити и отворени устни също може да е забавна и полезна игра.През пролетта дълбокото вдишване и издишване на аромата и сравняването на ароматите на пролетните цветя е полезно упражнение и стимулира обонянието, което може да бъде загубено при някои остри ринити.Защо да не поиграем и на сапунени мехури у дома, които също ще духаме със свити и отворени устни и освен дишането ще се подобри и радостно настроение у детето.Може да подарите и различните пищящи свирки, които са идеално средство за развиване на белите дробове на децата. Може да намерите и други предложения за дихателни игри в интернет като например „Пингвин в снежна буря”, Поставяне на хартиени букви в купа, „Помогни на жабата да се изплези” и „Помогни на топчето да мине през лабиринта”, както и други които може да измислите сами.Надуване на балони, издухване на сапунени мехурчета, „бълбукане“ в чаша вода през сламка, свирене със свирка, свирене на хармоника, духане на снежинки, или пеперуди, изрязани от салфетка, надаване бойния вик на индианците.

д-р Малина Станчева
д-р Малина Станчева
Д-р Станчева е педиатър и детски невролог с 15-годишен опит. Специализирала в университетски детски клиники в Париж, Франция и Льовен, Белгия. Автор на 27 научни публикации в сборници, български и международни медицински периодични издания в областта на детски болести на обмяна на веществата, клинична генетика, детска ендокринология и детска неврология. От 2017 г. д-р Малина Станчева е личен лекар на дечицата от Център за настаняване от семеен тип „Детска къща“ към фондация „За Нашите Деца“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X