Напишете дума/думи за търсене

Първа помощ, ако нещо е заседнало в гърлото

Различни предмети се забиват в гърлото на хората много по-често, отколкото може да си представите: храна, кост или нещо друго може да попадне в дихателните пътища и да доведе до задушаване.

С помощта на тази много проста техника може да спасите живот.

1. Разберете колко са блокирани дихателните пътища

Частично блокиране. Ако жертвата издава звуци или кашля, това е много добре. Това означава, че дихателните й пътища не са напълно блокирани. Кашлица - защитна реакция на тялото, насочена към избавяне от остатъците от храна или други предмети, заседнали в гърлото. Помолете човека да продължи да кашля, докато не видите заседналия предмет, след което го издърпайте с палец и показалец.

Ако жертвата е дете под една година, не забравяйте, че когато плаче и кашля, това е добър знак.

Пълно блокиране. Жертвата не издава никакви звуци, но е в съзнание. Човекът дори не може да кашля, тъй като обектът напълно блокира дихателните му пътища. В този случай трябва да прибегнете до техниката на Хаймлих.

2. Техниката на Хаймлих (за възрастни и деца над една година)

Запомнете: техниката на Хаймлих трябва да се използва само ако потърпевшият е на повече от година и не може да кашля, да говори, да диша. Ако не му бъде оказана бърза помощ, той ще загуби съзнание. В такава ситуация е много важно да действате бързо, като същевременно запазите спокойствие.
Застанете зад пострадалия, прегърнете го здраво с две ръце, стиснати в юмрук, и се опитайте да го повдигнете, за да изплюе заседналия обект.

Може да го направите и като сложите едната си ръка под гърдите му и го наклонете леко напред, така че предметът, заседнал в гърлото, да се движи навън, а не по-дълбоко навътре. Нежно, но категорично ударете между плешките с горната част на китката на другата ръка.
Проверете дали обектът е излязъл. Ако не, повторете до пет пъти.

Ако няма резултат от ударите и човекът все още не може да диша, стиснете ръката си в юмрук и я поставете между пъпа и ребрата. Поставете другата ръка отгоре и натиснете няколко пъти, докато заседналият предмет излезе. Моля, обърнете внимание, че тази техника не трябва да се прави на бременни жени, деца под една година и хора с наднормено тегло.

Ако обектът все още пречи на дишането, извикайте линейка. Не оставяйте жертвата сама и продължете да използвате техниката на Хаймлих до пристигането на лекарите.

3. Деца на възраст под една година

Ако бебето не кашля или плаче, поставете го с уста надолу върху предмишницата или бедрото ви, така че главата му да има повърхност, върху която да се облегне.
Нежно го ударете пет пъти по гърба с горната част на китката. След това внимателно разгледайте устата на детето и отстранете обекта, ако го виждате. В никакъв случай не се опитвайте да извадите предмета с пръсти, тъй като по този начин може да го натикате по-дълбоко и по този начин само да влошите ситуацията.

Ако това не помогне, завъртете бебето по гръб и леко натиснете пет пъти върху гърдите му. След всеки опит проверете дали заседналият обект е излязъл.

Както може да видите, в тази техника няма нищо сложно, просто трябва да сте спокойни и уверени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X